НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПАК Е НИКУЛДЕН!
Който не носи на ядене и на пиене, колебае се на кой ден да се поклони на Николай Моряка – на 6-ти или на 19-ти декември. Тези пък, които носят, го празнуват два пъти, че и повече. А защо не?
Често срещана заблуда е, че празникът Никулден е на 19-ти „по стар стил”. Точно обратното, астрономически вярната дата, коригирана по новия календар, е по-късната. Но по-съществено е да знаем какво празнуваме или кого – с други думи, чий е празникът.
Никулден бил ден на банкера! Защо така?
Каноничната легенда разказва, че епископ Николай от Мира (Mуra, дн. Демре, Р. Турция) се научил, че сиромах-баща, отчаян от невъзможността да се грижи за трите си дъщери, решил да ги продаде. Епископът натъпкал злато в три кесии и ги пуснал през комина на бедняшката къща. Тези кесии паднали в чорапите на дъщерите, които девойките били прострели над огнището, за да ги изсушат. Ега ти и чорапите, трябва да са били като кюнци, но момичетата били спасени и семейството – отново щастливо. Дори да е истина, що за християнски епископ ще е този, който раздава подаяние, вместо да свие сърмите на развратниците от паството си и на търговците с жива плът. И защо е трябвало бащата да продава „и трите”, не е ли могло да ги търгува една по една, да се пазари, да надуе цената? Намирате ли на нещо „банкерско” в тъжния житейски пример за мизерия и варварски нрави? Да сте чули до тука нещо за покритие, ипотека, гаранции, лихвен процент, падежи и пр., все благинки, от които братът-банкер и през пости блажно руча? Тази история много ми намирисва на PR-акция и май така ще излезе, твърде упорит е слухът, че байката за голямата благотворителност е тръгнала от Швейцария („Швейцария ли”?), където празникът се
Изображението на иконата на Св. Никлоай е взето от интернет, била е в Хилендарския манастир в Атон и е от ХІV-ти век.
отбелязва на 6-ти декември като Samichlaus (Свети Николай).
Да им е хаирлия, с такава стока като банкерите по-добре да не се захващаме, ами я да видим какво дирят тука рибарите. Според някои, по време на плаване в Средиземното море нашият светия бил запушил пробойната на кораба, който бедствал, с голям шаран и го спасил от потъване, барабар с пътниците и забуначения екипаж. Ама от къде сладководен шаран в морето, това да не е хладилен кораб за износ на рибни деликатеси? То бива-бива Чудотворец, но трябва да има и някаква мярка. Хайде гит, да си го празнуват празника риболовците на 6-ти с банкерската мафия, тъкмо ще се надпреварват кой по-големи локуми ще разтяга на масата!
И като така, за Моряка остана денят 19-ти декември. А Светията наистина бил плавал, за да посети  Божи гроб и във време на пътуването си по море с молитва укротил морската буря и възкресил един моряк, който се убил при падане от върха на корабната мачта. Очевидно на тази гемия се е спазвал някакъв езически ритуал - по време на буря моряците да се катерят по мачтата и да падат оттам, за да умилостивят бога на моретата. Добре, че е бил Николай Чудотвореца, та това безобразие да се прекрати веднъж завинаги. Половината да е вярно - пак е нещо!
Знае се, че през 1087 г. мощите на Свети Николай Мираклийски Чудотвореца били пренесени в град Бари (Италия). Векове по-късно някой си Луиджи Мартино,  учен-анатом,  направил пътека до Ватикана с молби да му дадат разрешение да изследва костите на светията, докато накрая желанието му било удовлетворено. От плодовете на неговата работа се възползвали Каролайн Уилкинсън и нейни колеги от Манчестърския университет. Въз основа на рентгеновите снимки и резултати от  измервания на черепа, екипът възстановил образа му, който съществено се различава от възприетия от иконописците модел. „Ако го срещнете на улицата - казва Каролайн, - вероятно ще го сметнете за играч по ръгби или ще решите, че е някой хамалин или уличен престъпник”. Това е един моряк-закрилник, който много ни прилича, скъпи приятели, нека го отбележим по достойнство! И да не забравяме, че има и втори Никулден - на 9-ти май, денят, в който мощите му били препогребани. А да не обръщаме гръб и на 6-ти декември, че знае ли човек, да не стане някоя грешка! Като православни християни трябва да знаем, че в Храма всеки четвъртък се чете за Николай Чудотвореца - и това е негов ден. Що е празник - все сме ние, да помага Свети Никола и да пази, че иначе...
Писа ръка МАРИНОВА