НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗНЕНАДВАЩА АРТИЛЕРИЙСКА СТРЕЛБА
Когато бях командир на БЧ-ІІ (артилерийската бойна част – бел. ред.) на СКР „Смели” (стражеви кораб от съветския проект 50 – бел. ред.), командването на дивизиона ми предложи да завърша следдипломна квалификация – академия в СССР, в Ленинград, по специалност „Бойно използване на корабната и брегова артилерия” и „Бойно използване на ракетното оръжие”. Напълно осъзнавах, че това отваряше по-широк път в моето развитие и израстването ми във военната кариера, но въпреки това отказах. Аз бях първият и може би единствен офицер от ВМС, който се отказва от такава възможност. Причините за мен бяха основателни и достатъчно аргументирани. Командването ме разбра частично, като ми предложи да завърша висш академичен курс по същата специалност, но за две, вместо за четири години, в гр. Баку.
В  Баку попаднахме на прекрасни преподаватели – практици, участвали във войната и теоретици, дългогодишни преподаватели с научни степени.
След завършване на теоретичната подготовка, бяхме разпределени на стаж във Военноморската база (ВМБ) Баку – в ракетния дивизион един месец, а в дивизион стражеви кораби месец и половина. Стажът ни протичаше нормално …
Пълният текст можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”