НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КРЪГЛА МАСА ЗА БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА
ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА

Вчера във Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя кръгла маса на тема: „Бъдещото развитие на Пристанище Варна – перспективи и възможности за изграждане на нов контейнерен терминал”. Срещата бе открита от председателя на Българската морска камара к.д.п. Богдан Богданов. Приветствие към участниците отправи Камен Кичев - заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той изтъкна подобрените комуникации между министерството и морския бранш, което вече води до конкретни позитивни промени в законодателната и нормативната база в този бизнес.
В дебатите взеха участие изпълнителният директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) Георги Генчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, народните представители Павел Димитров, Свилен Крайчев и Димитър Атанасов, председателят на Общинския съвет – Варна, Николай Апостолов, кметът на Варна Кирил Йорданов, заместник-началникът на ВМС комодор Румен Николов, представители на всички браншови организации, които имат отношение към този важен въпрос за националното морско стопанство и за бъдещето на Варна.
Капитан Данаил Папазов
Част от участниците в кръглата маса (от ляво на дясно): зам. министър Камен Кичев, народните представители Свилен Крайчев, Павел Димитров, Димитър Атанасов
Подробна презентация по темата „Нови контейнерни и зърнени пристанищни мощности - национален приоритет” направи капитан Данаил Папазов - изпълнителен директор на Пристанище Варна ЕАД. Той посочи, че е крайно време да се вземе окончателно, адекватно и съобразено с бъдещото развитие на Варна решение. Досега са се провалили близо 40 проекта в тази насока, защото с времето или стават неактуални, или си спечелват толкова врагове, че „загубват почва под краката си”. Пристанище Варна и сега доказва колко прозорливо е било решението на държавата за неговото строителство преди повече от век. Затова сегашното решение трябва да бъде обвързано с развитието на морската столица през следващите десетилетия. На този етап се очертават две насоки в развитието на товарите, обработвани тук: зърнените култури и контейнерите. Прогнозите за 2020 г. са, че през Пристанище Варна ще преминават над 1 милион контейнера. Стратегическите предимства на Варна: пряка връзка с Централна Европа (без преодоляване на старопланинските проходи), жп линията и пътя до Пристанище Русе, неразработената фериботна връзка с други черноморски пристанища, няма да загубят своята актуалност и в бъдеще.
Възвращаемостта от строителството на пристанищна инфраструктура е много бавна, затова трябва да се търсят нови икономически форми и средства. Развитието на такава инфраструктура зад Аспаруховия мост, който е сериозно и на практика непреодолимо препятствие за големите океански контейнеровози, е проблематично. Бъдещето е в Островната зона, разположена преди моста. Тук и сега дълбочините са добри, а последващото удълбочаване ще бъде направено с малки капиталовложения. Има възможност за извеждане на товарните автомобили извън оживения трафик във Варна (през изминалото лято Пристанище Варна-изток е посетено от над 3000 автомобила!). При това става въпрос за конкретна територия, която е собственост на ДППИ и може да стане дълбоководен контейнерен терминал. Той от своя страна може да ползва за тилова база територията на бившето Средно старшинско военноморско училище, която е държавна собственост.
Най-перспективният вариант за бъдещото развитие на Варна-изток е източната челна част от острова, която може да бъде оформена и чрез отвоюване на територия от морето. Тук могат да бъдат използвани възможностите на европейските фондове (85 % финансиране от ЕС, 15 % - съфинансиране от държавата). До 2013 г. могат да приключат предпроектните проучвания, а от 2014 г. да започне финансирането от оперативната програма „Транспорт” на ЕС.
В своите изказвания представителите на морския бранш без изключения подкрепиха развитите в презентацията на капитан Папазов идеи.
MB
Снимки МВ