НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ „КМЕТОВЕТЕ НА ВАРНА“
„Кметовете на Варна“ - 47 статии за личности, посветили се на въздигането на морския град, излезе от печат, съобщиха от „Издателство МС“ ООД. Представянето на уникалния албум - монография ще е на 14 декември (вторник) от 12,00 ч. в зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей /РИМ/.
Изследователският проект на Красимира Томова и Тинка Бозова от РИМ обхваща периода 1878- 2010 година и е подкрепен финансово от общината по кандидатстването на града за европейска столица на културата през 2019 година. Съграждането и развитието на Варна през годините е било в сърцата и умовете на достойни мъже - търговци, юристи, учители, журналисти, лекари. Енциклопедичния преглед за тях авторите съчетават с подробности за изпълнените през мандатите им проекти - строителство, благоустрояване, здравеопазване, духовен живот и др.
„Кметовете на Варна“ е първо по рода си издание в 132-годишната история на местното управление. Структурирано е с биографичен преглед, интересни факти за града и факсимилета от периодични издания, укази, афиши и фотоси, събирани от авторите в отделите „Нова история на Варна“ и „Най-нова история на Варна“ към РИМ и със съдействието на отдел „Краезнание“ на Регионалната библиотека „П. П. Славейков“, териториалния архив, пресцентъра на Община Варна, Община Аксаково и др.
МВ