НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗЛЕЗЕ БРОЙ № 6 НА NAVIBULGAR NEWS
В навечерието на Коледа излезе на бял свят и тръгна към своите читатели поредният (№ 6) на фирменото издание на Параходство БМФ АД Navibulgar News. В коледното и новогодишното си обръщение председателят на Надзорния съвет Кирил Домусчиев уверява служителите в компанията, че високите темпове на развитие ще продължат и през 2011 г. Водещата публикация е озаглавена „Параходство БМФ продължава обновлението на флота си с нови четири 30 700-тонни кораба”. В нея се разказва за поредната инвестиция от 112 милиона долара, вложена в строителството на четири бълкера в китайската корабостроителница Shanhaiguan Shipbuilding. Те ще носят традиционните за БМФ имена „Люлин”, „Осогово”, „Беласица” и „Родопи”. „Люлин” ще влезе в строя още през януари 2011 г., а останалите три – последователно през два-три месеца до септември 2011 г.
В броя се представя и реализираният през годината кораборемонт, а така също и покупката на един 38 500-тонен кораб, построен във Варна през 1985 г. Той вече плава в състава на БМФ под името BALTIC STAR. Първият капитан на новозакупения през тази година 37 800-тонен кораб „Родина” к.д.п. Мартин Йорданов разказва за едно от най-сериозните изпитания на неговия екипаж при плаване след излизане от Магелановия пролив.
Друга кореспонденция ни представя малко известен факт: фирменият флаг на Параходство БМФ се вее на връх Еверест от 12 май 1992 г. Биографичен очерк за един от известните български морски капитани от недалечното минало: Васил Кушев, са написали неговите дъщери Лидия Славова (кръстница на учебния ветроход „Калиакра”) и Албена Бакалова (дългогодишен служител в Параходство БМФ).
По традиция са представени отличия, получавани от служители на Параходството, през различни периоди от неговото развитие.
С пълния обем на публикациите можете да се запознаете на https://www.navbul.com
МВ