НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МОРСКАТА СТОЛИЦА Е ПЪРВИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ С LED УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ
Вчера, при официална церемония, в присъствието на много гости, ръководители и граждани на Варна бе задействан пусковият ключ за осветлението на първата пътна отсечка в нашата страна с LED лампи за улично осветление. На 3,8 км участъков път от Летище Варна и центъра на града са включени 186 броя лампи от новата технология, клас А. Проектът, който е свързан пряко с Директива 2005/32/ЕО, приета от ЕС за използване на енергийноефективни продукти, е технология на японския гигант SHARP. LED лампите са доставени от „Интерсервиз Узунови” АД - оторизиран дистрибутор за България на японския гигант със 100 годишна история.
Голямото и най-значимо предимство на новата технология, освен съвместимостта с екологичните стандарти на ЕС, е и голямата икономичност. Мощността на новите лампи е 154 вата, а на старите - 250. Това гарантира икономия на разходите за електричество с около 40 % при запазване на осветителността на 10 000 лукса. 15 години е гаранцията на новите лампи, които не привличат насекоми и така ще реализират икономии за  почистването им и поддръжка.
Община Варна ще може да реализира икономия на разходи за електроенерргия над 5 млн. лв. за следващите 15 години ако бъдат инсталирани около 6 000 лампи с морския град. „Интерсервиз Узунови” са готови, съвместно с японските си партньори, да предложи цялостен проект за обновяване на уличното осветление на Община Варна, сподели Красимир Узунов, президент на акционерното дружество.
На тържеството имаше гости и от Германия, където е централата на SHARP за Европа. За церемонията дойдоха изпълнителният директор и директорът по продажбите в Европа на японската корпорация.
Светла ТУХЧИЕВА