НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЪЛГАРСКИТЕ ПЕЧАТАРИ ПОДКРЕПЯТ НАЧИНАНИЕ НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ
Ръководството на Съюза на печатарската индустрия в България в свое писмо до кмета на Община Поморие инж. Петър Златанов информира, че приема издаването на двутомната „История на Поморие”, като еталон за печатна продукция в България. Това е прецедент в дейността на влиятелния професионален съюз, който обединява 130 печатници в България.
Ще припомним, че Община Поморие подготвя за преиздаване „История на Поморие”, която беше обнародвана през 2000 г. и изчерпана. Освен четирите глави на историята – дело на проф. Михаил Лазаров, акад. Михаил Гюзелев, проф. Елена Грозданова и проф. Велко Тонев в новото издание са привлечени и редица други специалисти. Предвижда се издаването на двутомник „Поморие: древност и съвремие” за историята и културата на Поморие и неговата територия. В него ще бъдат представени наличните писмени известия, епиграфските и сфрагистичните материали, анхиалското монетосечене, османските писмени известия, описанията на пътешественици, етнографски и други данни. В екипа участват ст.н.с д-р Сергей Торбатов, н.с. д-р Методи Даскалов, Кристиян Христов, д-р Мартин Гюзелев (РИМ-Бургас), д-р Антон Карабашев (ИМ-Поморие) и други.
Рецензенти на изданието са: доц. д-р Диляна Ботева, доц. д-р Пламен Павлов и доц. д-р Маргарита Карамихова.
В своето писмо до кмета на общината, председателят на Съюза инж. Петър Кънев съобщава, че е обявен вътрешен конкурс между всички членове и са пристигнали първите шест предложения за участие. Съюзът на печатарската индустрия в България се присъединява към идеята на Община Поморие за осъществяването на едно съвременно издание, което отговаря на 25-вековната история на града.
През м. януари 2011 в Поморие ще заседава обединена комисия на общината и Съюза на печатарската индустрия в България, която ще разгледа всички постъпили предложения за отпечатване.
Очаква се „Поморие – древност и съвремие” да излезе от печат през м. април 2011.
Логото на община Поморие.
Панорамна снимка на Поморие – черноморски град с 25-вековна история.
Поморийската гробница. Според най-новите изследвания е паметник, свързан с почит към последния тракийски цар.