НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ „СЛУШАЙ В ОТСЕЦИТЕ!” НА
СТАНКО СТАНКОВ

В деня, в който се навършиха 95 години от началото на подводното плаване в България и вдигането на флага на първия български подводник „UB-18”, излезе от печат книгата на един подводничар – капитан І ранг от резерва Станко Станков. Тя има за заглавие една команда, която се подава от командира на подводницата в определен етап от плаването: „Слушай в отсеците!”, а подзаглавието й е просто и ясно: „Разкази на един подводничар”.
Книгата съдържа седемдесет и седем разказа, свързани с преживявания на автора и на негови колеги, основно от времената на флотската им служба. Повечето от тях не са записани в корабните дневници и са малко „солени”.
Изданието е факт, благодарение на усилията на членовете на Съюза на подводничарите в Република България и с безрезервната подкрепа на редица дарители, верни на морската идея. Реализирано е в ИК „Морски свят” под редакторството на доктора по история Атанас Панайотов -  капитан ІІ ранг от резерва.
Ето какво споделя самият автор в началото на своето произведение:

БЪЛНУВАНЕ  НА  „ИЗВЕТРЯЛ”  ПОДВОДНИЧАР
Казват, че старите воини обичали да се връщат към миналите битки... Изпитвам го „на гърба си”. Не че съм престарял, но напоследък се убеждавам, че преживяното трябва да бъде споделено. За да остане!
А и след създаването на Съюза на подводничарите в Република България, чийто председател на Управителния съвет все още имам честта да бъда, започнахме да общуваме много често с колегите и спомените изплуваха... Сънищата също...
Липсва ми морето. По-точно, плаването на
Корицата на книгата
Капитан І ранг Станко СТАНКОВ като началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Снимката е направена на борда на Учебния кораб № 421.
подводниците. То ми „взе” много - младост, време, семейство, слънце... Децата ми пораснаха без мен - аз бях все в някой полигон, на учение, в академия, в командировки... само не у дома!
Но плаването на подводниците ми даде повече отколкото ми взе. Самочувствие, увереност, способности - с една дума характер!
Когато отдадеш швартовите и лодката, като змия, тихо започне да се измъква от капана на пристанището, с теб се случва своего рода катарзис - излизаш от една кожа и влизаш в другата - тази, която те изолира от суетния свят, с неговите дребнави проблеми, с убийствената врява на ежедневието, с камарата началници на главата ти, с телефони, предпоследни заповеди, „строй се” и „преброй се”. Всички, ама всички глупости остават на брега. Остават и сериозни неща, разбира се, но, по волята на службата, някой друг трябва да ги решава - ти не можеш!
Ти си  там, в морето, за да изпълниш поредната задача и на това е посветено цялото твое „аз”. Точка. От всичко останало си „защитен” - от морето и закона. И никой няма право да ти се сърди.
И макар, че понякога ти се иска да си строшиш главата - било от яд, безсилие, или от мъка, че и нечии други глави да трошиш, не може - не принадлежиш на себе си. Ти си на екипажа на субмарината Мозъка! И нямаш право  на грешка. И всички гледат и слушат теб. И си силен, защото Той е с теб - твоят екипаж, събран и целеустремен, като юмрук!
А всъщност си толкова сам, че повече не може да бъде!
Ще попитате: „И защо тогава ти липсва това?”.
А, де? Липсва ми... Сега дори семейството си не мога да събера „в юмрук”... 
Капитан І ранг от резерва Станко СТАНКОВ

Официалното представяне на първата книга на Станко Станков - сборник разкази под заглавие „Слушай в отсеците!” (Разкази на един подводничар), ще се състои на 27 май 2011 година, петък, от 18.00 часа в зала „Пленарна” на Община Варна. Заповядайте!