НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДВАМА БЪЛГАРСКИ КУРСАНТИ ОТПЛАВАХА НА
БОРДА НА USS ANZIO

Цяла флотилия малки съдове се включиха в маневрирането и изпращането на американския ракетен крайцер
Вчера от Варна отплава американският ракетен крайцер USS Anzio (CG 68) с командир капитан І ранг John M. Dorey. В маневрирането и изпращането му се включи цяла флотилия от малки плавателни съдове. Първи към крайцера пое пилотският катер. Втори към него се доближи катер за изтегляне на боновото заграждение (добре познатият ни от недалечното минало „Пионер”), с което USS Anzio бе обграден от към акваторията на Пристанище Варна-изток. Трети и четвърти към крайцера подходиха два влекача, които подпомогнаха маневрирането от към носа и от към кърмата. Пети зае позиция от дистанция рейдовият миночистач с бордови номер 56 от Военноморска база Варна, който по-късно поведе крайцера по фарватера към Варненския залив.
От Пилотската кула действията на флотилията бе наблюдавана и при необходимост – координирана, от дежурния оператор на „Варна – трафик контрол” Огнян Младенов и от дежурния диспечер на Пилотска станция – Варна, Валентин Баргазов.
Всички действия бяха документирани от нашия фоторепортер, от чието зорко око не убегна една важна подробност – на мостика на USS Anzio той забеляза две български курсантски униформи. По-късно началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров потвърдиха, че двама курсанти от морското училище – дама от втори курс и младеж от трети курс са вече на стаж на борда на американския крайцер. Стажът им ще продължи до заставането на крайцера във Военноморската база Суда на остров Крит (Гърция). След като се завърнат в родината, те ще гостуват и на „Морски вестник”.
Редакцията изказва своята благодарност на управителя на Пилотска станция – Варна, к.д.п. Красимир Тодоров за оказаното съдействие при подготовката на настоящия фоторепортаж.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ
USS Anzio (CG 68) се подготвя за отплаване от Пристанище Варна-изток, подпомогнат от два влекача.
След малко рейдовият миночистач с бордови номер 56 от Военноморска база Варна ще поведе крайцера по фарватера към Варненския залив.
От зоркото око нашия фоторепортер не убегна една важна подробност – на мостика на USS Anzio той забеляза две български курсантски униформи.
Дежурният оператор на „Варна – трафик контрол” Огнян Младенов.
Дежурният диспечер на Пилотска станция – Варна, Валентин Баргазов.
Американският ракетен крайцер поема курс към открито море.