НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОТКРИТАТА ЮЖНО ОТ ВАРНА НЕМСКА
ПОДВОДНИЦА Е БЪЛГАРСКАТА УБ-18!

По време на церемонията по откриването на орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев съобщи резултатите от последната подводна експедиция на флота, организирана съвместно с Военноморския музей. (12 септември 2010 г. Подводница UB7, UB14 или УБ-18?; 23 септември 2010 г. ВМС: Проучването на откритата подводница продължава). Най-после е намерено неопровержимо доказателство, че откритата немска подводница (проект UB-І) южно от Варна е всъщност първата българска подводница УБ-18. На място от винто-рулевия комплекс е заснета отчетливата заводска марка (Fried. Krupp Aktiengesellschaft Germaniawerft) и заводският номер „U.B. 1-8.” Ясно се четат както строителният номер на плавателният съд (№ 132), така и датата на производство на детайла: „6.4.1915.” (По време на Първата световна война този завод в Кил дава на кайзеровия флот 84 подводници!)
Най-после една бяла страница от нашата военноморска история започва да се попълва с достоверни факти. До сега във всички справки и
На снимката личат още интересни данни, които ще дадат на изследователите нова информация за първата българска подводница.
УБ-18 излиза от Военноморска база Варна на боен поход по време на Първата световна война. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
справочници на различни автори се даваше сведението, че „Подводник 18” е бил видян за последно в Цариград, а по-сериозните изследователи цитираха документи, че първата българска подводница е нарязана на скрап в тогавашната френска военноморска база в Бизерта (Тунис).
Контраадмирал Манушев издигна идеята за създаването на инициативен комитет за вдигането на първата българска подводница от морското дъно и за превръщането й в музей. Това ще бъде единствената музейна подводница от този тип в света. По този начин ще бъде отдадена почит към достойните дела на българските военни моряци през тази война и поклон пред паметта на загиналите в бойните действия. „Морски вестник” се присъединява към инициативата и ще я подпомага според възможностите си.
Относно версиите за потапянето на УБ-18 вече ви запознахме с една от тях, представена от д-р Траян Траянов. (18 октомври 2010 г. Версия за потапянето и изчезването на българската подводница УБ-18). Дали това е така, ще разберем много скоро, когато разберем накъде е бил насочен взривът: от вътре на вън (ако е имало експлозия на борда), или от вън навътре (при взрив на мина).
Атанас ПАНАЙОТОВ