НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КЪДЕ НАИСТИНА Е ПОДВОДНИЦАТА „С-34”?
Първото нещо, което прави впечатление в публикацията на доцент Траян Траянов „Къде трябва да се търси потъналата съветска подводница „С-34” е, (18 юли 2011 г. Къде трябва да се търси потъналата съветска подводница С-34?) че авторът така и не отговаря на поставения от него въпрос. Приемам, че би следвало сами да се досетим. Само че няма как. Защото от факта, че на скалите до Созопол морето е изхвърлило два трупа на членове на екипажа може да се направи само един категоричен извод – подводницата е потънала на север-североизток от Созопол.
Версията за заплитане на минреп на винта също не може да бъде основна – подводничарите може да са излезли през торпедните апарати и след подривяването на мина, или потапянето на кораба по други причини.
Твърдението, че тогава не е било възможно завръщането на излезлите извън подводника хора също е дискусионно. Ако са излезли да работят по освобождаване на винта от минреп, и то е било успешно, подводницата може да изплава и да си ги прибере. Могат да се върнат и през торпедните апарати чрез шлюзоване обратно. Именно шлюзоване, а не „изстрелване” със сгъстен въздух! Това, последното пък си е направо несериозно – изстрелват се торпеда, като налягането на въздуха, който нахлува в апарата е десетки атмосфери, а това би убило моментално хората в него! Въздух под налягане при шлюзоване се използва за бавно изравняване на налягането в апарата със задбордното, което прави възможно отварянето на предния капак на шлюза (в случая торпедния апарат). Това всеки водолаз го знае!
Все пак, къде е лодката? Ако е заела района си за бойни действия, подводницата няма право да го напуска преди предвидения в бойната заповед срок. Ако се наложи да го напусне (поради преследване, да речем, без значение дали нея преследват или тя гони цел), командирът е длъжен незабавно да донесе на командния пункт (КП) за това. Завръщането в района пак става само по заповед от КП. Това правило е желязно! Значи има ли донесение за заемане на района (Позиция 22), предположенията, че може да е пред Варна, или Екрене са изключени!
Най-достоверни за мен са предположенията на офицера от резерва капитан първи ранг Николай Йорданов, публикувани в „Морски вестник” (4 септември 2010 г. Едно виждане по обстоятелствата на гибелта на подводна лодка С-34) още миналата година. Там е отговорът на въпроса „Къде да се търси ...”
Станко СТАНКОВ
Съветската подводница С-34 
Позициите, в които патрулират съветските подводници от 10 октомври до 22 декември 1941 г. в западната част на Черно море (http://submarine-at-war.ru/units/chf_pos3.html).