НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „ВЧЕРА” Е „УТРЕ” ОТ ОНЗИ ДЕН!
Когато журналистите попитали аржентинския пилот, потопил с ракета „Екзосе” супермодерния британски ескадрен миноносец „Шефилд” какви чувства са го вълнували, той отговорил, че при тези технологии няма място за кой знае какви чувства – промъкваш се към целта на свръхмалка височина, достигаш обхвата на оръжието си, натискаш „копчето” и бягаш назад. Ако имаш късмета да се прибереш в базата – бързаш да си купиш новия вестник, за да прочетеш там каква си я свършил.
Преди 12 години в продължение на 11 седмици съседна Сърбия беше подложена на бомбардировки от силите на НАТО. Загинаха над 3000 души, от които 2000 цивилни. На пилотите на самолетите бе създаден нечуван комфорт – да летят на височина над 5000 метра, което, заедно с други мерки за тяхната защита, им гарантираше относителна неуязвимост от противовъздушната отбрана. Но на някои от боеприпасите, използвани от тази височина, точността пада значително и го отнасят невинните жертви, както винаги. А високоплатените професионални убийци нямат особени угризения, тъй като действат строго по правилата на международното военно право – ако има такова. Да натиснат бутона за пуск на ракетата или на високоточната бомба за тях сигурно не представлява особен проблем от психологическо естество, тъй  като са убедени в каузата, на която служат и още нещо – не са изправени очи в очи с жертвата си, не виждат пръските кръв, разхвърчалия се мозък, откъснатите крайници, не чуват предсмъртните писъци, няма да сънуват полуизгорели трупове и между тях все още потръпващата в агония нечия женска ръка...
„Големите” световни играчи са в еуфория, технологията „Стелт” надскача авиацията и започва да се внедрява във военноморските сили, а войната от „шесто поколение” – на високоточните оръжия, ще реши всички техни проблеми, „добрите” ще могат да нанасят точкови удари по интересуващите ги обекти, без да са помирисали кръв и без да изпитват неудобството на антивоенните протестни акции на осакатените ветерани и на кой ли не още. Сега да му мислят „лошите”, защото ще могат да ги наказват където и когато си искат. Например, сепаратиста-чеченец генерал Дудаев, който бе убит с бомба по телефона насред полето – позвънили му по мобилния, излязъл от колата да си поговорят и по сигнала бомбата го намерила точно в дисплея. Сигурно са си отдъхнали и шефовете на ЦРУ, защото няма да ги карат да си цапат ръцете, както във Виетнам, по време на мръсната операция „Феникс”, при която бяха хладнокръвно убити, застреляни, отровени, заклани, „изчезнали безследно” в домовете и селата им, над 28 хиляди учители, лекари, местни нелоялни старейшини, просто заподозрени. Отвратителна история, трябва търпиш и да държиш на щат маса касапи, а сега - пускаш на шефа му една бомба по радиото и толкоз.
Така проспаха 11 септември, когато се разбра, че светът пак не е същият и световните търговски центрове могат да бъдат взривявани не само по време на война, и не винаги с конвенционални средства. Този път го отнесе Ирак, както знаете, защото много си бяха вирнали нефтените кули, а на склад се бяха залежали твърде много високоточни оръжия за харчене. Един наш виден военноморски професор дори написа, че сухопътна операция в Ирак няма да има, най-много в демократичния си порив някой загорял афроамериканец да се качи на някоя иракска медицинска сестра.
И стана тя каквато стана! Много години след атентата на гарата в Болоня, след акциите на Карлос Чакала, на Червените бригади и Баадер-Майнхов идеологическият тероризъм се завърна на сцената в противовес на държавния. Песента на световните медии, че взривовете на атентаторите самоубийци в арабския свят, в Лондонското метро, в Москва и във влака в Мадрид са актове на ислямския тероризъм, се носеше с пълна сила до вчера, когато един млад християнин-норвежец с политически мотив хладнокръвно взриви, застреля, разстреля и доуби над 90 свои сънародници. Само седмици след
мистичната смърт на световния злодей Бин Ладен, убит по стар навик на ЦРУ с конвенционални средства, за него вече никой не иска да пише. Новата звезда е Андерс Брейвик, по собствените му думи - нов пазител на храма, борец за независимост на Европа, яростен противник на марксизма и ислямското мракобесие, будител на масите, командир на рицарите-съдници.
Норвежката полиция поискала в открития съдебен процес да не му се дава възможност да пропагандира идеите си - колко трогателно! Може би ще поиска и компетентна комплексна експертиза за това как се създава, откъде черпи сокове за живот подобно чудовище, няма как да го наречем „звяр” защото такова поведение не е присъщо на звяра.
Поведението му има аналог в постъпките на войниците от взвода на лейтенант Коли (Кели), които убиха с особена жестокост повечето от жителите на виетнамското село Сонг Ми Лай. Изпратени на умиротворителна акция, те изпадат в тежък афект и започват да убиват безразборно. Усмирени са едва от стрелбата на бордовия стрелец на един от транспортните вертолети, на които са дошли. Лейтенантът беше осъден на затвор за това, че е изгубил контрол върху подчинените си. Но това са войници във фаза на крайно психическо изтощение, лазили месеци наред из джунглата, под обстрел стреляли и убивали, влачили за краката свои врагове, евакуирали смъртно ранени близки приятели с обгорени лица и откъснати крайници. Индоктринацията, на която са били подлагани, целяла да изгради у тях съзнание на нови пазители на храма, борци за демокрация, яростни противници на марксизма и мракобесието, будители на масите, призвани рицари-съдници. С една дума - убийци.
Някой днес пак има нужда от убийци! Да сеят бандитизъм, както и да прочистват горите в Ингушетия, да убият Бин Ладен в собственото му легло, да предадат на бесилото диктатора, който самите те са назначили, да охраняват затворниците в Гуантанамо, да организират нелегални затвори и камери за изтезания в Унгария, да убият премиера на Норвегия, да охраняват косоварските мафиоти, да диктуват цената на черешите в Кюстендилско, да вземат главата на бившия главен секретар на МВР, да попречат на мащабно журналистическо разследване за престъпленията на Запада, организирали кървавия разпад на бившата Югославия, да избират президентите на Панама, да попречат на закриването на нелегалните заводи за производство на цигари в Гърция...
Психопатът Брейвик им прави страхотна услуга - сега всички ще цъкат с език и ще се държат за сърцата в искрено състрадание към жертвите. И няма да се запитат - кой обяви за врагове тези, срещу които се изправя рицарят-съдник. Или кой ги направи врагове?
Писа Ръка МАРИНОВА
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК

Бел. ред.: У нас няма нужда от бомбардировки, няма нужда от напалм, няма нужда и от терористични актове. Ние си унищожаваме природата, паметниците на културата и самите себе си настъпателно и методически. На едната от тези снимки виждате нещо, което е било мост над река Осъм, по който хора и автомобили са достигали до забележителната Деветашка пещера. На другата виждате „караулката”, където е имало и пазачи, за да охраняват тази забележителност, дори и в качеството й като склад за гориво-смазочни материали. На третата снимка виждате бивш павилион, от където туристите някога са си купували картички, сувенири и т.н. На четвъртата снимка обаче се вижда информационна табела. И правилно. До всяка руина трябва да има табела. Нищо чудно някой ден някой чужденец да постави по нашите земи една голяма табела: „Тук някога е имало държава на име България”...