НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЪЛГАРСКИ КАПИТАН ОТ „СТАРГЕЙТ” БЕ
НАГРАДЕН ОТ БРЕГОВАТА ОХРАНА НА САЩ

Вчера в зала Кафе-театър на Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя церемонията по награждаването на българския капитан далечно плаване (к.д.п.) Димитър Добрев с нагръдния знак на Бреговата охрана на САЩ PUBLIC SERVICE AWARD. Наградата, съпроводена и с почетен диплом на Бреговата охрана на САЩ, бе връчена от военноморския аташе при Посолството на САЩ в Република България капитан ІІ ранг Марк Андерсън.
Преди церемонията, управителят на „Старгейт Маритайм” ЕООД к.д.п. Андриян Евтимов представи участниците в тържеството и разказа накратко как през м. юни т.г. търговският кораб MEDITERRANEAN HIGHWAY (IMO 9250220), който е под мениджмънт на „Старгейт Маритайм” ЕООД, и е под командването на к.д.п. Димитър Добрев, спасява шестима кубински емигранти на море. Кубинците са били от няколко дни на море със самоделно плавателно средство, на борда са имали все още малко вода, но са били без храна, силно отпаднали и обгорени от слънцето. Бедстващите са нямали никакъв шанс да се доберат до бреговете на САЩ.
Капитан ІІ ранг Марк Андерсън сподели пред присъстващите главните мисии на Бреговата охрана на САЩ и високо оцени професионализма на екипажа, командван от к.д.п. Димитър Добрев. Самият капитан бе откровен и призна, че не е очаквал почести и признания за това, че просто и изпълнил моряшкия си дълг. Той бе категоричен, че заслугата за спасяването на шестимата кубинци е на целия екипаж, всеки моряк от който е изпълнил задълженията си в такава ситуация. „Бяхме в точното място и в точното време” – заключи той. На въпроса какви загуби е понесъл кораба от забавената доставка на превозвания товар, капитан Добрев отговори недвусмислено: „Такива сметки не се правят – човешкият живот няма цена!”...
К.д.п. Димитър Добрев е възпитаник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Целият му досегашен плавателен стаж (с изключение на едно кадетско плаване) е преминал само на кораби, мениджирани от „Старгейт Маритайм” ЕООД. Командваният от него MEDITERRANEAN HIGHWAY е построен през 2002 г. в японската корабостроителница IMABARI SHIPBUILDING CO LTD – MARUGAME. Дължината на кораба, с който се транспортират най-често произведени в Япония леки автомобили, е 199,94 метра. Регистриран е под флага на Панама.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Участниците в церемонията, от ляво на дясно: капитан ІІ ранг Марк Андерсън, к.д.п. Андриян Евтимов и к.д.п. Димитър Добрев.
На въпроса какви загуби е понесъл кораба от забавената доставка на превозвания товар, капитан Добрев отговори недвусмислено: „Такива сметки не се правят – човешкият живот няма цена!”...
К.д.п. Андриян Евтимов представи участниците в тържеството.
Капитан ІІ ранг Марк Андерсън високо оцени професионализма на екипажа, командван от к.д.п. Димитър Добрев.
Връчването на нагръдния знак и на почетния диплом.
MEDITERRANEAN HIGHWAY (IMO 9250220), снимка: shipspotting.com