НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРЕДИ 40 ГОДИНИ: ЕКИПАЖЪТ НА „БАТАК”
СПАСЯВА ЕКИПАЖА НА „ЛИЕС”

На 30 ноември 1971 г. моторен кораб „Батак” от Параходство „Български морски флот”, под командването на капитан Любен Русев Делчев, е в Тиренско море и поддържа курс към пристанище Пиомбино, Италия. Радистът на кораба Александър Кателиев приема сигнал за бедствие, подаден от италианския кораб „Лиес”. По-нататъшните действие на екипажа на „Батак” и капитан Делчев са описани подробно в Заповед № 792 от 10 декември 1971 г. на (тогавашния) министър на транспорта Григор Стоичков. Прилагаме факсимилета от нея.
Накратко казано, действайки изключително професионално, капитан Делчев и неговия екипаж успяват да спасят целия екипаж на потъващия италиански кораб.
Как е приета и оценена тази доблестна постъпка и достойно изпълнен моряшки дълг? В броевете на вестник „Маяк” (орган и на Параходство БМФ), излезли през м. декември 1971 г. и м. януари 1972 г. за случая в Тиренско море няма нито ред. (В италианските вестници пишат, но тогава тях кой в България ги чете?!) В посочената заповед на министъра на транспорта се посочва, че капитан Делчев се награждава с 80 лева, а радистът Кателиев – с 60 лева. На екипажа на „Батак” е изказана служебна благодарност. А заповедта трябва да се „доведе до знание на всички корабни екипажи” (виж факсимилето).
Формално погледнато, 80 лева не е много малка сума за онези времена – тя е съизмерима със средната месечна заплата на новоназначен млад специалист с висше образование тогава. Но от днешна гледна точка буди недоумение защо на случая не е дадена никаква гласност. Може би защото спасените моряци са от кораб на държава, която е зад „Желязната завеса”, а освен това Италия е и член на НАТО... Жалко, наистина, ако идеологическият аргумент тогава е взел надмощие. Днес такава новина би била № 1 в повечето медии по света, а спасителите биха били наградени с много високи отличия.
Капитан Делчев служи в Параходството до 1974 г., след това е капитан в Портовия флот, а след 1986 г. и до 2003 г. е отново в БМФ като капитан на „Ропотамо” и „Бистрица”. На 16 март 2000 г., като капитан на танкера „Ропотамо” той докарва от Бургас до Варна газьол за кораби на БМФ, плаващи зад граница. Заради чисто чиновническа грешка горивото не е обявено навреме пред митническите власти, заради което и чиновникът-грешник, и капитанът, който в случая не е виновен, са осъдени на голяма парична глоба (виж https://www.trud.bg). През 1971 г. капитан Делчев успешно ръководи спасяването на цял бедстващ в морето екипаж. 30 години по-късно обаче никой не може да го спаси от глупавата бюрократична процедура и той остава огорчен и обезнадежден и до днес.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Бележка на редакцията: МОРСКИ ВЕСТНИК е готов да публикува и други мнения по случая. Използваме повода и с представянето на кораба „Батак” тези дни ще продължим започналия през м. октомври т. г. разговор за българските кораби от типа „Сопот”.
Капитан Любен Русев Делчев
Факсимиле от заповедта на министъра на транспорта, в което се описва извършеното от екипажа на „Батак” под командването на капитан Делчев.
Факсимиле от заповедта на министъра на транспорта, в което се посочва с какво се награждават капитана и радиста на „Батак”.
Моторният кораб „Батак” пред пристанище Валета, остров Малта. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов.