НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗЛОЖБА „120 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ТЪРГОВСКО
КОРАБОПЛАВАНЕ”

Днес в сградата на Държавния архив – Варна, на ул. „Преслав” № 52, се открива изложбата „120 години българско търговско корабоплаване” (снимки и документи). Тя е организирана от Държавен архив – Варна, със съдействието на Военноморския музей – Варна, Държавен архив – Русе, и Параходство „Български морски флот” АД – Варна. Изложбата ще бъде открита в 17.00 часа, а пресконференцията за журналистите ще бъде от 11.30 ч. на същото място.
Поводът е наближаващата годишнина, а идеята е по малко по-различен начин, на достъпния и популярен език на визуализацията да бъде представена богатата и поучителна история на българското търговско корабоплаване. Подходът е темата да бъде разработена чрез няколко теми: „Кораби и капитани”, „”Кораби и кръстници”, „Кораби от птичи поглед”, „От Дунава към Черно море”, „Кораби в Порт Варна”, „Кораби в Порт Бургас” и „По фарватерите на ХХІ век”. По-голямата част от фотографиите и предметите се показват за първи път. Например за първи път ще бъде изложена акция на Българското търговско параходно дружество (1892 – 1947 г.). Тази ценна книга е отпечатана на банкнотна хартия в Лондон. След окончателната ликвидация на дружеството хилядите екземпляри са унищожени и оцелелите се считат за уникати. Малко познати снимки ще ни предложат фондовете на Военноморския музей и на държавните архиви във Варна и в Русе.
С кратко прекъсване през м. декември, изложбата „120 години българско търговско корабоплаване” (снимки и документи) ще бъде достъпна за варненци и гостите на морската ни столица до края на следващото лято.
МОРСКИ ВЕСТНИК