НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КОГА М/К „АВИОР” СТАВА М/К „ХАДЖИ ДИМИТЪР”
Благодарение на нашия редовен читател и приятел г-н Александър Симеонов, можем да представим на читателите на „Морски вестник” две интересни снимки на м/к „Авиор”, направени на 2 януари 1968 г. във Ванкувър, Канада. Г-н Симеонов ги е открил в канадски сайт. Какво знаем за „Авиор”?

На 11 март 1966 г. в Глазгоу, Шотландия, е вдигнат флагът на новозакупения от ДТП „Тексим” моторен кораб „Авиор”  (ІМО 5053715). Пръв капитан на кораба е Георги Гърдев, а главен механик – Ангел Ангелов. Корабът е построен в Kieler Howaldtswerke AG, Kiel, Tyskland (Германия), през м. юли 1956 г. (строителен № 1038)и започва да плава под името BRONNOY (и двете букви „О” са с по две точки отгоре!). Има дължина (максимална) от 151,4 м, широчина – 18,9 м, газене – 9,08 м. Дедуейтът му (при затворен шелтърдек) е 13 432 тона. „Авиор” е строен под наблюдението на DET NORSKE VERITAS и има ледови клас. Главният му двигател е шестцилиндров дизелов MAN, с мощност 5400 к.с. при 115 оборота в минута. Развива скорост до 14 възла. Далечина на плаване - 13 450 морски мили. Екипажът му се състои от 34 души.
След ликвидацията на „Тексим”, в началото на 1967 г. „Авиор” е предаден на Параходство БМФ и по-късно получава името „Хаджи Димитър”. В състава на флота на БМФ плава до м. октомври 1981 г., когато е продаден на Miramar Shipping Corp (Гърция) и започва да плава под името Apostolos M IV. На 18 май 1984 г. корабът пристига Gadani Beach, където е нарязан на скрап.

На снимките, които ни изпрати г-н Симеонов, „Авиор” е с познатите атрибути на ДТП „Тексим” – характерният димоход и характерният хералдически щит на носа на кораба. Но след като снимката е направена на 2 януари 1968 г., когато почти от година корабът е в състава на БМФ, защо все още носи тексимското си име, защо е с тексимските си атрибути? Предлагаме ви и снимка на „Авиор” с атрибутите на БМФ, но отново със старото си име. По данни на норвежки сайт, преименуването е станало през 1970 г. Дали това е вярно? Очакваме и мненията на читателите на „Морски вестник”!
МОРСКИ ВЕСТНИК
„Авиор”, все още като BRONNOY. Източник: https://www.sjohistorie.no/
„Авиор” в пристанище Ванкувър, Канада, 2 януари 1968 г. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов.
„Авиор” в пристанище Ванкувър, Канада, 2 януари 1968 г., друг ракурс. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов.
„Авиор” на рейда пред Варна, вече с атрибутите на БМФ по димохода и по носа. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.