НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗАГАДКА С ДИМОХОДА НА М/К „ОБОРИЩЕ”
(10 СЕПТЕМВРИ 1969 Г.)


Нашият редовен читател и приятел г-н Александър Симеонов ни е приготвил интересна загадка. Представяме на читателите на „Морски вестник” снимка на моторния кораб „Оборище”, направена в канадското пристанище Ванкувър на 10 септември 1969 г. С други думи – точно една година и един месец след вдигането на флага и приемането му в състава на Параходство „Български морски флот”. Загадката се състои в това, че дори и на черно-бялата снимка си личи оцветяването на димохода, което буди недоумение. Вместо жълтия комин с червена ивица по средата, виждаме тъмноцветен комин със светла ивица по средата. Иначе на кърмата се вее българският национален трибагреник, а пристанището
Моторният кораб „Оборище”, сниман в канадското пристанище Ванкувър на 10 септември 1969 г. Фотографията е от колекцията на Александър Симеонов.
за домуване на „Оборище” е Варна. Корабът все още не е в пристанище, около димохода няма скеле, което да подсказва, че предстои пребоядисването му...
Очакваме вашите предположения и обяснения!

Още за м/к „Оборище”:
На 10 август 1968 г. в Иношима, Япония, е вдигнат флагът на 13 348-тонния рудовоз „Оборище” (ІМО  6821808). Първият капитан на кораба е Стефан Енчев, а първи главен механик - Йордан Ачев. „Оборище” е отписан от състава на Параходство БМФ на 3 юли 2009 г., когато е продаден за скрап в Турция.
Дължината на „Оборище” е 139,83 м, широчината - 19,45 м, височината на борда - 12,25 м, газенето - 9,26 м. Дизелов двигател Hitachi B&W с мощност 7200 к.с. му осигурява максимална скорост от 15 възла при 139 оборота в минута. Екипажът (в първите години на експлоатацията) е 31 души.
МОРСКИ ВЕСТНИК