НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НИЕ И ТАРАЛЕЖИТЕ
Или за кратофагията с отвръщение
   
Нещата, които даваш на други, продължават да ти принадлежат.
Джой МакКрий (1872-1918), канадски лекар и поет https://einetantedi.blogspot.com

Не само човек и другите животни, но също така и техните клетки ядат и пият - първото явление се нарича „фагоцитоза”, второто - „пиноцитоза” (има и „потоцитоза”, но тя е за лекциите по клетъчна биология). Иля Мечников описва фагоцитозата като израз на клетъчния имунитет: клетки изяждат бактерии и други паразити и затова са наречени „фагоцити”, а тези, които си си вършат най-добре работата - „макрофаги”. По същото време Паул Ерлих описва имунитета чрез антитела (хуморален/ „течен” имунитет). И така през 1908 г. двамата учени получават Нобелова награда за медицина.
Не че ги няма, ерудираните и морални българи са
Илюстрацията е предложена от Туко Рамирез - Ел Команданте, приятел и редовен читател на „Морски вестник”
скрити за политиката, науката, образованието, културата. Вижте „пациентите” - политици, бизнесмени и директори - и ще се съгласите, че някои от тях страдат от хронично преяждане с власт (в политиката няма страдащи от анорексия, всички боледуват от булимия - „вълчи глад”). Преяждането с власт е не само българско явление - нарича се „кратофагия” (гр. kratos - власт, phagos - ям). Може и „кратомания”, „кратоцентризъм”, „кратофилия”, но аз не съм кратолог и ще пиша за „ние и таралежите”.
На латински „раждане“ е natus - оттук вероятно е коренът на думата „нация“. Двата основни модела за нация в Европа са западноевропейския и средиземноморския  - французите, немците, холандците, англичаните са граждани, развиващи нацията си чрез държа­вата и законите, които тя е създала. Италиаците, испанците, гърците, българите и сърбите са роднини - родът, етносът, общите коре­ни - vox  sanguini - са в основата на живота им. За руснаците „главното е страданието и състраданието” - затова за големия режисьор Никита Михалков „САЩ не е страна, а силен икономически проект”.
Ние на Балканите „прокълнати” ли сме (както мисли Неманя Кустурица)? Или „ние самите сме нашето наказание” (думи на Марк Теренций, един от най-умните римляни)? Обречени ли сме на егоцентризма и кратофобията, пораждащи колективното мълчание? Имаме много талантливи личности, но трудно изграждаме колектив, не действаме като нация, социалният ни мозък е ленив, може би увреден. „Всеки иска да живее на върха на планината, забравяйки, че единственото, което има значение, е как се катерим” (Габриел Гарсия Маркес).
Вижте политиците, като че ли за тях - по-точно за Георги Първанов, Ахмед Доган, Иван Костов, Надежда Михайлова, Екатерина Михайлова - е написал това колумбийския мъдрец. Така тези дни „Синята коалиция” се фрагментира на СДС (Съюз на демократичните сили) и ДСБ (Демократи за силна България) - каква девалвация на смисъла и значението на думите „съюз”, „сили”, „демократи”, „силна”. И всичко това за сметка на хората, живеещи в България!
И голямата българска (не само политическа) драма продължава: липса на сътрудничество и алтруизъм (от латински alter - друг). Ние вярваме, дори страдаме, че забогатяването (финансово или интелектуално) на едни е винаги загуба за други. Повече за тази (не само българска) драма е написано от Чарлз Дарвин, Джон Наш и Робърт Акселрод и Робърт Тривърс, съответно в теория за еволюцията, теория на игрите и теория на реципрочния алтруизъм. За Homo altruisticus пише също така в книгата ми „Човекът. Мисли, чувства, приятeлство”.
Още повече, че поведението на сътрудничество и алтруизъм има здравословен заряд. В книгата The Stress of Life, публикувана през 1956 г., професор Ханс Селие писа, че един от начините да намалим действието на вредния стрес (дистерс) е да помагаме на другите (doing unto others). И още - има позитивна биомолекулна връзка между алтруизъм и щастие - установена е в проекта „Когнитивното и емоционално здраве”, провеждан в американския Националния институт за психично здраве - получените чрез магнитен резонанс образи от мозъка показват, че дори само мисленето за „правене на добро за другите” има здравословен ефект - изследване в Харвадския университет откри, че студенти, които гледат филм за алтруизма на Майка Тереза към сираците в Калкута, имат значимо повишаване на кръвните нива на имуноглобулини, онези които Паул Ерлих откри в края на XIX век.
„Добре е да бъдеш добър” - писа Stephen Post* в книгите си „Алтруизъм и здраве” (2007 г.) и „Скритият подарък на помощта” (The Hidden Gifts of Helping: How the Power of Giving, Compassion, and Hope Can Get Us Through Hard Times) (2011 г.) - всички политици и бизнесмени трябва да ги четат и препрочитат. Също така и притчата за таралежите: било много студено и много животни измирали от студ. Таралежите, като видели това, решили да се обединят в групи - да се топлят взаимно, но бодлите на всеки един наранявали съседите им. Тогава решили да се отдалечат и започнали да умират от измръзване. По-умните таралежи обече решили да приемат бодлите на другите и по този начин се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките. И така, за разлика от „Синята коалиция”, успели да просъществуват.
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
________________________________________
* Професор по превантивна медицина и биоетика в State University of New York at Stony Brook.