НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КРАТКО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ „ЩУРМАНСКА
ПРАКТИКА ПРЕДИ 40 ГОДИНИ”

По повод споменът на к.д.п. Орлин Станчев 4 юни 2012 г. Щурманска практика преди 40 години искам да направя кратко допълнение.
Авторът пише: „Обратният преход от Куба до България беше под баласт, т.е. без приходи или със случаен товар от Северозападна Африка. Доколко тази експлоатация на кораба беше печеливша за БМФ, е друг въпрос”. Очевидно изказаната мисъл за финансовата ефективност е породена в по-късни времена, но както тогава, така и сега споделеното има своя отговор, който е даден малко по-нататък в спомена на к.д.п. Орлин Станчев: „Като гледам от разстояние на близо 40 години, бих казал, че щурманската практика по време на първия рейс на кораба „Петър Берон” беше един голям плюс за курсантите-практиканти на борда. Големият, с главна буква „Г” плюс, се дължеше на реалната
Моторният кораб ALKAID (по-късно „Петър Берон”). Снимката е от фонда на Военноморския музей - Варна.
практическа отработка от курсантите на астронавигацията, товарното дело, такелажните работи, общкорабната работа, дежурно-вахтената служба и общо повишаване на морската култура”.
В същност, именно това е меродавното за избора на океанското трасе за плаване на учебния кораб. Ръководството на Параходство БМФ, независимо от финансовите резултати, прие кораба да плава там, където преди всичко се раждаше капитал човешки ресурси, без който всеки  бъдещ инвестиционен капитал няма да има ефективност, ще е мъртъв и няма място за финансова оценка (+) или (-) за конкретен съответстващ кораб.
Системата на „Воден транспорт” разполагаше с финансови фондове, които се ползваха за стимулиране на подготовката на специализирани ресурси така, че корабособственикът не понасяше финансови проблеми. Това беше ползвано и при експлоатацията на оригиналния учебно-производствен кораб „Н. Вапцаров” и учебната баркентина „Калиакра”. Беше меродавна сентенцията: „Парите за подготовка на кадри да не се жалят. Не се ли разбира същността на въпроса, чака те капиталова неефективност, а при добре разбрана същност, има многократно възвръщане”.
К.д.п. Николай ЙОВЧЕВ