НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МЕЖДУНАРОДНИ УЧАСТИЯ НА МОРСКИ КЛЪСТЪР
БЪЛГАРИЯ

В периода 4-8 юни 2012 в Пирея, Гърция се провежда международното изложение в областта на морската индустрия „Посейдония 2012”. В Метрополитан Експо център на площ от 45 000 кв. м. са разположени щандовете на 1870 изложители от 87 страни, сред които със собствен щанд се представя и Сдружението „Морски клъстър България”.
Целта е популяризирането на дейността на клъстера в международните морски среди, презентирането на неговите членове на пазара в средиземноморския регион, обмяната на информация с подобни организации от други страни.
Участието на „Морски клъстър България” е в изпълнение на проект „Устойчиво развитие и
Щандът на Морски клъстър България на „Посейдония 2012”.
създаване на благоприятна бизнес среда за ефективно функциониране на Морски клъстър България” по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика” 2007- 2013 г.
В рамките на проекта представители на СНЦ „Морски клъстър България” взеха участие и в ежегодните Европейски морски дни, които тази година се проведоха в Гьотеборг, Швеция в периода 21- 23 май. Това международно събитие, организирано от Европейската комисия (ЕК),  дава възможност на различни държавни, браншови и неправителствени организации да се срещнат и обменят опит по широк кръг въпроси в областта на различни дейности, свързани с морската индустрия.
Програмата бе наситена с редица работни срещи и семинари, съпътстващи основната конференция. Тази година повече от 1400 души от над 50 страни са се регистрирали за участие. Те бяха приветствани от министъра на инфраструктурата на Швеция, кмета на Гьотеборг, представители на региона.
Изказване направиха еврокомисарят по морското дело и рибарството  Мария Даманаки, както и генералният секретар на международната морска организация Коджи Секимицу.
Темата на Европейския морски ден 2012 бе „Син растеж”, като всички работни сесии преминаха повече или по-малко под този надслов. Представители на морските клъстери от Швеция, Великобритания, Германия, Дания и Франция споделиха своя опит и перспективи за устойчиво развитие както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.
Споделено бе мнение за създаване в бъдеще на така наречените „супер клъстери” в резултат на междусекторно и транснационално европейско коопериране.
Сияна АНГЕЛОВА,
координатор - Морски клъстър България