НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ТЕМАТА ЗА КОРАБИТЕ ОТ ТИПА
„СОПОТ” (ПРОЕКТ 546/546 А)

В писмо до редакцията на „Морски вестник” нашият редовен читател и автор Александър Симеонов предлага до продължим разговора за произведените в Русенската корабостроителница кораби проект 546/546 А (от серията 1500/2200-тонни сухотоварни кораби от типа „Сопот”).
Александър Симеонов е открил снимка на  моторен кораб „Разлог” от серията „Сопот”: „Не е с много високо качество, но все пак е по-добре от нищо. Нямам информация колко време този кораб е бил в състава на Параходство БМФ. От публикацията в „Морски вестник” разбрах, че той и „Мелник” са предадени на Китай. Продължавам да търся нещо и за моторен кораб „Мелник”. Предлагам Ви и снимка на моторен кораб „Троян”. Отделно ви предлагам, ако имате възможност, да публикувате и нещо за моторен кораб „Самоков”. Неговата история е доста интересна, но малко е написано по разбираеми причини” – допълва в писмото си Александър Симеонов.

В отговор на читателските въпроси,
отговаряме:

Моторен кораб „Мелник” е регистриран под български флаг на 26 декември 1968 г. и е отписан на 26 април 1969 г. Като собственик е записан ДТП „Корабоимпекс”. Спуснат е на вода на 2 август 1968 г. Кръстницата на кораба е Елисавета Борисова – оксиженистка от корпусния цех на Корабостроителния завод „Иван Димитров”. Тя го кръщава „Червено знаме 191”. Корабът плава с екипаж от Параходство БМФ и под името „Мелник” до Китай, където е приет от китайски екипаж.
Моторен кораб „Разлог” е регистриран под български флаг на 25 март 1969 г. и е отписан на 8 юли 1969 г. Като собственик е записан ДТП „Корабоимпекс”. Залагането на кила на кораба става на 24 април 1968 г. в тържествена обстановка и в присъствието на представители от Китайската народна република. Спуснат е на вода на 29 октомври 1968 г. Кръстницата на кораба е Веска Илиева Симеонова. Тя му дава името „Червено знаме – 192”. Корабът плава с екипаж от Параходство БМФ и под името „Разлог” до Китай, където е приет от китайски екипаж.
От своя страна апелираме към всички читатели на „Морски вестник”, които се интересуват от темата, да ни помогнат в издирването на капитаните и главните механици на „Мелник” и „Разлог”, а защо не и на другите членове на екипажа. Те със сигурност не само са плавали с корабите до Китай, но и са участвали в обучението на бъдещите китайски екипажи. По данни на някои специализирани сайтове, „Червено знаме 191” и „Червено знаме – 192” все още са в експлоатация, или поне до скоро са били в строя. Това също може да бъде продължение по темата.
По желание на Александър Симеонов издирихме и снимка на моторния кораб „Елена”, в периода, когато е в състава на Параходство БМФ. Открихме такава по страниците на списание „Корабостроене и корабоплаване”. На нея „Елена” е вече преоборудван като първия български контейнеровоз. „Морски вестник” благодари на Александър Симеонов и продължава да бъде солидарен с пожеланието му тази серия кораби да не потъне в забрава и да се припомни на морската ни общественост тази недонаписана и недопрочетена страница от историята на българското корабостроене и корабоплаване. В този ред на мисли, нека не забравяме, че моторният кораб „Самоков” излиза от експлоатация на 3 декември 1976 г. след като е смачкан от голям американски лихтеровоз в Иличевск (тогава в СССР, днес – в Украйна). Параходство БМФ губи кораб, който е едва петгодишен. Може би имаме читатели и приятели, които ще допълнят и тази тема.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Моторен кораб „Разлог”. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов
Моторен кораб „Троян”. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов
Моторен кораб „Самоков” във Валенсия през 1972 г. Снимката е от колекцията на Александър Симеонов
Контейнеровозът „Елена”. Снимката е публикувана в списание „Корабостроене и корабоплаване”, кн. 11 от 1974 г.
Още по темата в „Морски вестник”:
24 октомври 2011 г. Завършва ли „кариерата си” моторен кораб „Сопот” като OLD FATHER?
31 октомври 2011 г. За българските кораби тип „Сопот”
4 ноември 2011 г. Читателят продължава темата за корабите тип „Сопот” (проект 546/546 А)
9 ноември 2011 г. Нещо повече за българския кораб „Троян” (тип „Сопот”)
3 декември 2011 г. Моторният кораб „Батак” е третият от типа „Сопот”
30 април 2012 г. 40 години от влизането в експлоатация на първия ни контейнеровоз