НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ­­ТРИПТИХ ЗА ФИНИЯ ИНСТРУМЕНТ

Остров Крк, Адриатическо море
С приятеля ми от Хърватска посрещаме майстора му Марко, този път - дошъл за почивка. В багажника на „Пасат”-а, наред с куфарите, стои и един 2-3 кг чук. Питам го:
- Марко, бе ти и на почивка ли ходиш с инструментите си?
- А-a-a мой мали чекич (малкият ми чук). То е мой фини инструмент.

* * *
Яхт-пристанище - Трир
Сряда вечер. Отиваме за традиционната клубна регата. Вятър няма - гонка няма. Идеално време за дребни ремонти по яхтите. Виждам, че щифтът на шарнирната връзка между мачтата и грот-гика е „тръгнал” да излиза. Пробвам на ръка да го наместя - не става. Трябва малко да го „посъветвам” с „финия инструмент”.  Удрям два-три пъти с чукчето. На секундата пристигнаха двама германци да питат какво става и любезно предложиха опита си в ремонта на този тип яхти ...

* * *
Морски парк ”Л’ Осеанографик”, Валенсия
„Залепнал” съм пред панорамното стъкло на аквариума, показващ тропическия подводен свят на Карибско море. Чувам родна реч вляво:
- Ей, сега тука с едно чукче, ако удариш, смятай какво ще стане!

P.S. Ако искате да кажете „чук” в Хърватска, трябва да кажете „чекич”. Ако използвате думата „чук”, местните ще разберат нещо съвсем друго.  „Чук” е хърватската дума за чухал - една от най-малките (ок. 20 см), но много симпатична ушата сова, която е и символът на остров Крк. Във Варна тази малка птица се среща често в Морската градина. По-трудно е да се види, но е лесно да се чуе. Мъжкият издава типичен кратък (ок. 1 сек.)  звук „чуу” през интервали от ок. 3 секунди. През лятото на 2011 г. пред сцена „Раковина” бяха отрязали един солиден клон на една копривка („барабонка”) и по този начин бяха оголили гнездото на сем. чухали. Граждани се струпваха всяка вечер около гнездото да снимат безспорно интересната гледка (три малки пухкави чухалчета), но не разбираха, че по този начин плашат родителите и така пречат за изхранването на малките. (Храненето на малките става вечер в продължение на 6 ч., през които родителите трябва да направят около 100 курса до гнездото). Обадих се в РИОСВ - Варна и БДЗП-Варна, надявам се да са предприели необходимото по случая.

Доси ВАСИЛЕВ
Снимките са предоставени от автора
Остров Крк, Хърватска. Изглед към селището Башка от ... гробищния парк.
Град Крк - своеобразната столица на едноименния остров.
„Яхт-пристанище Трир”
Морски парк „Л’ Осеанографик”, Валенсия, Испания
Чухал (варненец),  фотография: д-р вет. Емил Енчев,
www.cometobg.com В интернет лесно можете да намерите снимки и на малки чухалчета. Ще останете изненадани колко са симпатични.