НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРОЕКТЪТ „ЧЕРНОМОРСКА МРЕЖА ЗА СЕИЗМИЧНА БЕЗОПАСНОСТ”
Изпълнението на проекта „Черноморска мрежа за сеизмична безопасност” бе темата на вчерашната пресконференция във ФКЦ – Варна. Участници бяха специалисти от Националния институт по геология, геодезия и география при БАН, както и партньорски организации от Румъния, Молдова и Турция.
Във връзка с проекта във Варна се е състоял тридневен семинар за изучаване на сеизмичната обстановка в страните, разположени на западния бряг на Черно море. Основната цел на проекта е да се изучи сеизмичната опасност в тези държави и да се направи обща оценка за земетръсния потенциал на региона и системите за реакция на компетентните органи в случай на природно бедствие, причинено от земетресение.
Проектът е на стойност 700 000 евро, финансиран от ЕС, като 10 % от тях са от различните държави. За България средствата са предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е двегодишен. След приключването му ще бъде изградена електронна мрежа за сеизмична безопасност в Черноморския регион, чийто основен потребител ще бъдат черноморските общини, ще бъде създаден  електронен портал за информиране на гражданите.
В България има 14 сеизмични станции, като намеренията са да се изградят още 7. Така ще се постигне по-обхватен и точен сеизмичен мониторинг. Нещо много важно не само за науката, а и за икономиката, каза днес проф. Димчо Солаков от Института по геология, геодезия и география при БАН: „Искам да се знае, че българската сеизмична станция е най-добра. Земетресенията не се предсказват, а се прогнозират. Ролята на наблюденията в мрежата от станции е много съществена и не бива да се подценява”.
Нашите учени са изработили карта за сеизмичното въздействие в България, която все още е в тестов период и не е разпространена. В нея няма да има строителни ограничения, а по-скоро строителни изисквания за сеизмично осигуряване. В картата е показано, че по-силно земетръсни зони има в Югозападна, Централна и Северна България.
Светла ТУХЧИЕВА