НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 СЪЮЗЪТ НА ПОДВОДНИЧАРИТЕ ИЗЛИЗА ОТ
МЛАДЕНЧЕСКАТА ВЪЗРАСТ

Изминаха пет години от онзи паметен 15 юни 2007г., когато бе учреден Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ). Всъщност, началото бе поставено с идеята за „Клуб - 8” (от 8-ми дивизион подводни лодки), преди почти двадесет години. И тогава ни обединяваше духът на подводното братство - онова, създадено в здравия корпус, изпитано многократно в дни на радост и на премеждия. Това бе в голяма степен носталгия по времената, когато всеки от нас вярваше безрезервно в екипажа и хората до себе си - подчинени и командири. И ни се искаше пак, макар и периодично, да се потопим в такава обстановка, да чувстваме рамото на другаря до своето, да си помагаме, да се веселим заедно на нашите си празници! По ред причини, предимно обективни, „Клуб - 8” не бе регистриран, но идеята за сдружаване на ветераните-подводничари не бе забравена.
Тази идея възкръсна след двадесет години, в зала „Зодиак” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, в лицето на СПРБ.
После пораснахме. Повярвахме, че можем да вършим добри дела и „на ползу роду” - в името на всички наши съграждани, а защо не и съотечественици? И се отворихме за всички хора, които споделят целите ни и от чисто сърце са готови да работят за постигането им.
В резултат на променящите се условия и изискванията за разширяване на дейността ни се наложиха промени в структурата, задачите и респективно Устава на организацията. На общо събрание, на 27 февруари 2009 г., промените в Устава бяха приети, и на 20 май 2009 г. Съюзът бе пререгистриран във Варненския окръжен съд със съдебен акт № 188, по фирмено дело 3354/2007 г., като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза по смисъла на ЗЗЮЛНЦ.
За пет години проведохме над двеста мероприятия в изпълнение на главната ни цел, заложена в Устава на Съюза - изграждане на модерно гражданско общество в Родината. Членската ни маса нарасна до над 600 човека.
Сключихме договори за сътрудничество и взаимопомощ с редица сродни организации у нас и в чужбина.
Посрещахме делегации на партньори и участвахме в техни мероприятия, декларирахме своите позиции по всички наболели обществени въпроси.
Станахме асоцииран член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), както и на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО).
Плановете ни за бъдещето са още по-амбициозни. Най-близките задачи са свързани с отбелязването на 100 годишнината от Балканската война, а в перспектива - 1300 годишнината от победата на хан Тервел над сарацините при Константинопол, през 718 г.
Предстои включването ни в Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation - IMS), в която членуват сродни организации от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, Унгария, Франция, Хърватска и др.
Подводното братство ще отбележи празника в два последователни дни. На 15 юни от 09:00 часа в Дома на СОСЗР, на ул. „Ген. Столетов” 3 стартира кръгла маса на тема: „Наличието на подводен флот - условие за поддържане на балансирани ВМС”, а на 16 юни в 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на контраадмирал Иван Вариклечков пред Щаба на ВМС на ул. „Преслав” 16.
Честванията се провеждат под патронажа на кмета на Община Варна - г-н Кирил Йорданов. Гости на празника ще бъдат първият зам. началник  на отбраната - вицеадмирал Пламен Манушев, областният управител на Варна - Данчо Симеонов, Варненският и Великопреславски митрополит - д-р Кирил, командирът на ВМС - контраадмирал Румен Николов, командирите на Военноморски бази Бургас и Варна, и председателите на ОСВО и СОР „Атлантик”, съответно генерал-лейтенант Кирил Цветков и генерал-майор д-р Стефан Димитров.
Управителният Съвет на СПРБ кани всички свои членове, както и гражданите на Варна на мероприятието!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БРАТЯ ПОДВОДНИЧАРИ!