НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЦЕННО ИЗДАНИЕ ЗА ПРИМОРСКО И РЕЗЕРВАТА
„РОПОТАМО“

През 2012 г. се навършват 20 години от възстановяването на Резерват „Ропотамо“, една от забележителните защитени територии по южното Черноморско крайбрежие. За отбелязването на тази годишнина Община Приморско, „Приморско клуб” ЕАД и Международният търговски и културен център - ГЕОПАН ще издадат Туристическа карта на Община Приморско в М 1: 100 000, и за първи път - детайлна карта на резервата в М 1: 20 000. Двете карти съставят богато илюстрирана дипляна за цялостното природно и културно-историческо богатство на общината и региона. Изданието ще бъде представено на нашата общественост през месец юли т.г.. То ще насърчи развитието на екологичния, културния, научния и образователния туризъм в региона, както и съхранението на изключителното богатство на Резерват „Ропотамо”. По този повод помолихме д-р Стефан Пейков, ръководител на Програмно-координационния център за научни изследвания - ЕКОПАН, за кратък коментар:

„Резерват „Ропотамо” е част от изключителен природен и културно-исторически комплекс, съставен от 5 защитени територии, 3 стари пристанища  и един от импозантните мегалитни светилища в тази част на света. Ще припомня, че природния комплекс се състои от: Резервата „Ропотамо”, природния резерват „Вельов вир” (Водните лилии), защитената местност „Блато Стомопло”, природната забележителност „Скални образувания”, фиорди и Тюленовата пещера в м. „Маслен нос“.
Старите пристанища са в залива Еля - южно от
Детайл от картата на Резерват „Ропотамо” в
М 1:20 000.
Устието на р. Ропотамо.
Маслен нос, Пристанище в залива Ватрохи и в залива при устието на р. Ропотамо. Те са връстници на Троянската война и похода на аргонавтите. Замисълът на строителите на религиозния комплекс и скалното светилище кодира в себе си старо знание и вярвания на най-ранните жители на тракийската АСТИКЕ. Това е пространството между древния Византион, днешното Приморско и Одрин.
Ако изучаването, оценката  и опазването на спомената система от защитени територии и тяхното биоразнообрание е напреднало в не малка степен, изследователската дейност на културно наследство изостава. Това изоставане не е в разкопки и публикации, а в посочената от проф. Ал. Фол: „нужда от интерпретация и реинпретация“.
Община Приморско, която е стопанин на един от най-значителните природни и културни комплекси по цялото Черноморско крайбрежие, насърчи добра идея - представянето на своя най-голям ресурс за туризъм в  модерно картографско издание. Отбелязването на 20-годишнината от възстановяването на Резерват „Ропотамо” е добър повод, за да се погледне по-широко и се потърси обединената гледна точна на много науки, и от тук да се изведе ново развитие. Да го наречем стратегия на културния туризъм.
Идеята намери подкрепата на реорганизирания туристически комплекс „Приморско клуб“ ЕАД, който е най-големият инвеститор в тази част от крайбрежието, горските и ловните стопанства, туроператорите и стопани на хотелска база. Очаквам към тях да се присъединят и други големи инвеститори.
Издаването на съвременна карта на Приморска Странджа и нейното крайбрежие, съчетана с първата детайлна карта на природния и културен комплекс Ропотамо, е разумна начална стъпка. Ние я подкрепихме с възможностите си на член на Българската картографска асоциация. Към нас се присъединиха и едни от най-добрите български картографи - „КартПроект”, Троян. 
Създаването на новото издание се предхожда от многогодишна изследователска работа и събран голям фактологически материал. Решаването на мащабната картографска задача не е самоцел. Тя е подстъп за толкова необходимата интерпретативна инфраструктура, каквато тук липсва”.