НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 16-ЯТ “БРИЗ” ПРЕЗ 2012 Г. ПРОДЪЛЖАВА
ТРАДИЦИЯТА  ОТ ПРЕДИШНИТЕ СИ ИЗДАНИЯ

От 22 юни до 1 юли 2012 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България провеждат военноморското учение с международно участие „Бриз 2012”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с около 900 души личен състав. В учението ще се включат и взвод от Сухопътни войски.
В учението „Бриз 2012” ще вземат участие ВМС на Турция с подводницата „18 MART”, ракетните катери „DOGAN (ДОАН)” и „VOLKAN (ВОЛКАН)”, миночистачите „FOCA (ФОЧА)” и „FINIKE (ФИНИКЕ)” и спомагателния кораб „ALBAY HAKKI BURAK (АЛБАЙ ХАКЪ БУРАК)”, ВМС на Гърция - с патрулен катер „KRATEOS”, самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION, както и Втора постоянната група кораби на НАТО с три кораба: германската фрегата „BAYERN (БАЕРН)”, френската фрегата „COURBET (КУРБЕ)” и турската фрегата „GEDIZ (ГЕДИС)”.               

По време на учението „БРИЗ 2012” трябва да се потвърди сертификацията на кораб от ВМС на Република България - фрегатата „Дръзки”.
Шестнадесетият „Бриз” през 2012 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2012” се  включват Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, Българския Червен кръст, Главна дирекция „Охранителна полиция”, Главна дирекция „Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия - Болнична база за активно лечение - Варна, Център за спешна медицинска помощ - Бургас, Изпълнителна агенция „Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, „Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.
Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално  оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се потвърди сертификацията на кораб от ВМС на Република България - фрегатата „Дръзки”. Усилията по време на учението са насочени към заздравяване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички в учението; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действията при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население при природни бедствия - земетресение и цунами, съвместни операции по търсене и спасяване на море и оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на евакуирани чужденци, търсещи закрила.
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско-компонентно командване и многонационално обединено оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е заместник - командирът на ВМС комодор Георги Мотев. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Митко Петев - командир на Военноморска база Бургас. Сформиран е брегови щаб за управление на учението под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев - началник на Щаба на ВМС.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка близка до тази в Хаити, Япония, Либия и край бреговете на Сомалия. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.   
По време на  учението „БРИЗ” 2012 се провежда операция в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения „БРИЗ”.
Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.
Унищожителното земетресение от началото на годината и разпадането на държавността в двете островни държави Амбърланд и Грийнланд доведоха до  хуманитарна криза и създадоха благоприятни условия за незаконни действия и в прилежащото морско пространство, в т.ч. и за широко мащабна пиратска дейност.
Разрасналата се пиратска активност принуди международната общност да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема. На 16 април 2012 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на оръжейно ембарго на Вити Леву, прекратяване на пиратството край острова и даде мандат на НАТО да проведе операция в отговор на криза „CHALLENGE” от 15 май до 31 август 2012 г.
Учебните действия по време на БРИЗ 2012 съвпадат с най-интензивния период на операцията в отговор на криза.
Фактическите действия по време на националното военноморско учение „Бриз 2012”, се провеждат при следните етапи - предварителна подготовка (разкриване щаб на ръководството на учението (EXCON), пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).
В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:
На 24 юни (неделя) 2012 г.
- от 08.00 ч. до 15.30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в зала „Никола Станчев” в комплекс „Меден рудник”, хвърляне на хвъргало и теглене на въже на пристанище Бургас.
- от 13.00 ч. - до 15.00 ч. на 24 юни (неделя) част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Бургас.
- от 18.00 ч. до 19.30 ч., концерт за военните моряци от представителния духов оркестър на ВМС на сцена „Охлюва” в Морската градина на гр. Бургас.
На 25 юни (понеделник) 2012 г. командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на Бургаска област от 10.50 ч. до 11.20 ч. и с кмета на град Бургас от 11.30 ч. до 12.00 ч.

Пресцентър на учението „БРИЗ 2012”:
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК