НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДППИ – ПАРТНЬОР НА ОБЛАСТНА
АДМИНИСТРАЦИЯ РУСЕ ЗА ДЕНЯ НА РЕКА ДУНАВ

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) подкрепя идеята на областния управител на Русе г-н Стефко Бурджиев за организиране на фотоконкурс на тема „Дунав – реката, която ни сближава”, като осигурява награди за призьорите.
Фотоконкурсът  се провежда в навечерието на Деня на река Дунав – 29 юни, и вече набира популярност както у нас, така и сред българите в Австрия. Благодарение на списанието на българите в Австрия „А4” в конкурса ще се включат и наши сънародници зад граница.
Председател на журито е известният фотограф Иво Хаджимишев, а членове са  популярният актьор и
фотограф Симеон Лютаков, директорът на военния клуб Огнян Жеков и генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” г-н Мирослав Петров. Всички фотографии ще бъдат публикувани в специална секция на страницата на Областна администрация - Русе и на сайта на ДП „Пристанищна инфраструктура”. Предстои организацията на специална изложба, в която участващите творби ще бъдат показани пред широката публика, а най-добрите ще популяризират р. Дунав и Русенска област.
Дунав е  сред най-важните политически, социални, екологически и икономически фактори за развитието на Обединена Европа. От извора си до делтата, втората по големина река в Европа изминава над 2845 км, свързвайки 81 милиона души от  14 държави. Инициативата „Деня на река Дунав”, която възниква като кампания за популяризиране на дейностите за опазване на водите и бреговете на Дунав, днес е елемент от общоевропейската политика за устойчиво развитие на дунавския регион.
Петнадесет пристанищни терминала по река Дунав влизат в обхвата на пристанищата за обществен транспорт с национално значение, които се управат от  ДППИ. В качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Транспорт”, ДППИ изпълнява проект „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав - БУЛРИС” - BG 161 PO 004-4.0.01-0003. Проектът  прилага на практика на общата европейска политика за подобряване условията за движение на плавателните съдове по река Дунав - Общоевропейски транспортен коридор VII, който представлява една от най-важните оси за развитието на Трансевропейската транспортна мрежа. В рамките на проекта в пристанище Русе ще бъде изграден център за Речни информационни услуги. В бъдещият РИС-център ще бъде оформена постоянна експозиция с фотографиите, участващи в конкурса „Дунав - реката, която ни сближава”.

Снимките за конкурса могат да се изпращат на
e-mail: governor.pr@gmail.com до 12.00 ч. на 27.06.2012 г.