НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРОЕКТЪТ ЗА МУЗЕЕН КОРАБ „ПЛЕВЕНСКИ ГЕРОЙ” (1936 Г.)
От 8 до 11 май 1936 г. в Плевен е проведен конкурс за проект на паметник на офицерите и войниците от 9-а пехотна Плевенска дивизия, загинали през войните 1912-1913 и 1915-1918 г. През Балканската война 1912-1913 г. легендарната дивизия се сражава при Чаталджа и Одрин, но най-много се прославя в Дойранската епопея 1916-1918 г. Конкурсното жури разглежда 52 проекта, като не дава първа премия, определя две втори премии (проектите „Символ” и „Защита”) и една трета („Дойран 1918”). Към резултатите от съвременно задълбочено изследване на историята на този конкурс [1, с. 152] предлагам и сведения за морската следа в него.
Един от конкурсните проекти е именуван „Плевенски герой”. Авторът на проекта предлага да се купи кораб, който да бъде наречен „Плевенски герой” и обзаведен „цял с множество възпоменателни плочи, списъци със златни имена на загиналите, епизоди от боевете, картини с бойната дейност на плевенци, която само така може да бъде изразена тъй обширно и цялостно”. Този кораб-паметник трябва да служи „за учебни цели в мирно време и като бойно средство във време на война...” За да се съчетае възпитателното въздействие върху моряците с духовната потребност на плевенчани, както и на близките и наследниците на загиналите, авторът предлага да се построи „един малък, красив павилион [...] с тънки железобетонни стени и покрив и железни рамки на стени и прозорци, в който павилион да се постави модел от същия кораб с големина от 2-3 метра (подч. И.А.) и с обяснения за неговия произход, назначение, стойностите и всичките му числени данни”. Проектът предвижда той да се осъществи чрез дарения на стойност не повече от 3 млн. лв. За всеки случай авторът му предлага, ако неговата идея за кораб-паметник не бъде приета, за същата цел да бъде купен един боен самолет [2]. Това обаче означава предложение за музеен самолет „Плевенски герой” (експозицията е уредена на борда на самолета).
Авторът на идеята за този оригинален музеен кораб, респ. музеен самолет,  засега остава неизвестен. Вероятно е член на Плевенския клон на Българския народен морски сговор, но поради незадоволителното изследване на историята на тази организация е трудно да се правят предположения.

Литература
1.  Петров, Красимир. Дойранската епопея в паметта на плевенчани или несбъднатата мечта за един паметник. - В: Град и памет. Сборник с доклади от НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ с научен ръководител акад. Георги Марков (Пазарджик, 13-14 октомври 2011 г.). Пазарджик, 2012, 150-155.
2. Един проект за паметник. - Морски преглед, г. ІІ, № 45, 15 юли 1936, 9-10.
Иван АЛЕКСИЕВ
Паметна плоча в чест на героите от Девета пех. Плевенска дивизия в Плевен - https://upload.wikimedia.org/wikipedia/com
Ген. Владимир Вазов - командир на Девета пех. Плевенска дивизия 1917-1918 г.  - https://www.militarymuseum.bg