НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Пристанище Варна-изток:
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕТОВАРИХА ЗЪРНО ОТ
КОРАБ НА КОРАБ

През отиващата си седмица в Пристанище Варна-изток за първи път претовариха зърно от кораб на кораб. Двата кораба: CMB ARIANE (IMO: 9474254) и SUN VITA (IMO: 9033713), застанаха на 7-о и 8-о корабно място, с носовете си един до друг, но под ъгъл над 90 градуса (такава е конфигурацията на мола). От единия кран се разтоварваше зърното (в случая – слънчоглед) и се поставяше в обсега на другия кран, който пък натоварваше другия. Така за около едно денонощие от SUN VITA бяха разтоварени 2855 тона слънчоглед от Молдова, които бяха натоварени в хамбар на CMB ARIANE, който ще достави стоката на клиент във Франция.
Според директора по експлоатацията на Пристанище Варна ЕАД Александър Станков, под чието наблюдение премина претоварната операция, всичко е преминало успешно и в срок благодарение и на опитността на крановиците. При този труден синхрон в работата между два пристанищни крана действията трябва да се изпълняват само от доказани професионалисти. По този начин са спестени време и разходи на клиента за вътрешно-пристанищен транспорт. В крайна сметка всички са доволни.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Момент от претоварната операция „кораб – кораб” в Пристанище Варна-изток.
По същото време натоварването на останалите хамбари на CMB ARIANE с 10 880 тона слънчоглед насипно продължаваше без прекъсване.
За около едно денонощие от SUN VITA бяха разтоварени 2855 тона слънчоглед от Молдова, които бяха натоварени в хамбар на CMB ARIANE.
Бълкерът CMB ARIANE (IMO: 9474254) на 7-о корабно място в Пристанище Варна-изток.