НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ГРЕШКА В СТАР БРОЙ НА СП. „МОРСКИ СВЯТ“
В жарките юлски дни ще предложим на читателите на „Морски вестник” нещо за разхлаждане. Идеята е на нашия редовен читател, автор и приятел капитан І ранг о.р. Румен Тотев. Ние вече ви разказахме за замръзването на морето край Варна и Бургас през 1929 г.:
- 1 февруари 2012 г. Как през 1929 г. морето край Варна и Бургас замръзва
- 14 февруари 2012 г. Още за замръзването на морето край Варна през 1929 г.
Тъй като Издателска къща „Морски свят“, която издава „Морски вестник”, е наследник не само на името, но и на традициите на списанието „Морски свят“, издавано до 1991 г., поемаме ангажимента да коригираме една стара грешка на изданието, направена през 1988 г. в публикация по същата тематика.

В списанието „Морски свят“ № 2 от 1988 г. е поместена бележката „Ледени дни по Варненското крайбрежие“, придружена с 2 снимки. Но датировката към снимките, поне към едната от тях, е сгрешена. Долната снимка показва учебния крайцер „Надежда“, скован от леда в морето. Вляво, в текста пише, че снимката е от февруари 1929 г. Но всички запознати с историята на флота знаят, че „Надежда“ след 1919 г. остава в Севастопол и повече никога не се връща в България. Тази снимка я има на много места в Интернет и навсякъде датировката е 1904 г. Горната снимка не я намирам никъде в Интернет, но има снимки на замръзналото море през 1929 г. и обстановката се връзва в определена степен с тази снимка. Затова предполагам, че грешката е в редакторския екип, който, разполагайки снимките, им е сбъркал местата.
Румен ТОТЕВ