НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЮБИЛЕЙ ЛИ Е, ЗА ДА ГО ОПИШЕШ...
В края на първата декада на благословения месец Юли можем да отбележим знаменателно събитие - приятел и редовен сътрудник на Морски вестник отбелязва първия си юбилей. Истина ви казвам, нали „юбилей” не означава кръгла годишнина (както го тълкуват някои), защото казано е в Третата книга Моисеева – Левит, „петдесетата година да ви бъде юбилей“. Можем обаче и да не го отбележим, нашият приятел Янчо Бакалов е роден през 1955 г., къде се вре тогава да бъде юбиляр! Но има и основания, защото „първите седем” решително му липсват, толкова решително, че на един висок научен форум каза: „Уважаеми господа членове на научното жури, ето го пред вас Окаяният, който през живота си е учил 25 часа математика, но е написал камари глупости и от броене на научните си трудове по темата се е пропил от убеждението, че можете да го изберете за доктор на математическите науки”. А Учените наведоха гузно глави – и го избраха, защото не им липсваха първите седем години!
И други червиви приказки е казвал (писал) юбилярът, та ни се ще да го попитаме и него, в перифраза на латинския израз „Quo usque tandem abutere, Catalina, patientia nostra?”(„Докога, о Янчо, ще злоупотребяваш с нашето търпение?”) А той като едното нищо може да ни напомни друг подобен: „Aquila non captat muscas” – „Орелът не лови мухи”.
Научаваме се от сигурен източник, че можело и да не почерпи, но все пак, на Юбиляра честито, а на мухите дълъг живот!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Президентът Барак Обама подписа заповед името на Янчо Бакалов да бъде отбелязвано с благодарност във всяка молитвена закуска от тук нататък. От мястото на събитието: Туко Рамирез Ел Команданте