НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 АСЕН ЙОРДАНОВ – ДНЕВНИЦИ И ПИСМА;
ПРЕДСТАВЕНИ ОТ НЕДЯЛКО И ЧАВДАР
ЙОРДАНОВИ

Излезе от печат книгата „Асен Йорданов – Дневници и писма; представени от Недялко и Чавдар Йорданови“. В нея са поместени пълните текстове на запазените дневници на Асен Йорданов, а също и негови писма – писани от него и писма до него. Недялко и Чавдар Йорданови са синовете на Асен Йорданов. В годината на смъртта му Недялко е на 7 години, а Чавдар е на 4 месеца. Недялко Йорданов е известният български поет, писател, драматург и журналист, а Чавдар Йорданов е ст.н.с. д-р по икономика.

Кой е Асен Йорданов? На 27 юли т.г. се навършват 100 години от рождението му, роден е в Бургас. През 1928 година постъпва в Морското машинно училище. Но не го завършва – през 1933 година е арестуван. Той става член на РМС още през 1931 година – т.е. от края на втората си година в Морското училище; по-късно е ръководител на една от АМИ (антимилитаристичните)-ядки в училището. И през 1934 г. по така наречения „Моряшки процес 34 год.“ е осъден на 5 години затвор. В затвора става член на БКП. Излиза от затвора през лятото на 1937 г. с амнистията по случай раждането на престолонаследника Симеон и веднага се включва най-активно в нелегалната дейност на комунистическата партия, като много скоро е един от ръководителите й в Бургаско. Като член на ОК на БКП отговаря за работата със синдикатите, женските организации и непосредствено ръководи един от районите в Бургас.
През 1941 г. е интерниран в Кърджалийския край и Еникьой, по-късно е преместен в Гиген и Белене. Освободен е по болест през 1943 г. и веднага продължава активно нелегалната си антифашистка дейност. Извикан е в Щаба на 6-та оперативна зона на НОВА  (Народна освободителна въстаническа армия) и е назначен за командир на нелегалния партизански щаб в Бургас. Като такъв той създава партизанския отряд „Народен юмрук“ и осъществява клетвата му. Но в края на м. май е предаден от агент-провокатор и е арестуван. На 27 юли е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата обаче остава неизпълнена и излиза от затвора на 8 септември 1944 г. След 9 септември 1944 г. той отново е начело на БКП в Бургас – избран е за председател на Областния комитет на Отечествения фронт в Бургас. Малко по-късно е избран за организационен (втори) секретар на Областния комитет на БРП(к). Но тъй като за първи секретар е поставен външен, непознат на Бургас човек – Никола Янев, основната работа се върши от Асен Йорданов.
През това време влиза в несъгласие по някои основни въпроси за работата на партията – както с Никола Янев, така и с ръководителите от най-високото партийно ниво. На 27 март 1947 г. е умъртвен със смъртоносна инжекция. Погребан е с най-високи почести, но две и половина години по-късно (веднага след процеса и убийството на Трайчо Костов) е обявен публично, на общоградско партийно събрание, за народен враг. През 1955 г. тихомълком го реабилитират, но се предпочита за това много да не се говори. През 1966 год. в Бургаския корабостроителен завод „Илия Бояджиев“ е построен хидробусът „Асен Йорданов“; една улица в Бургас е наречена на неговото име.
В книгата са поместени двата дневника на Асен Йорданов: Първият е започнат в началото на 1929 г. след влизането му в Морско училище, в края й прекъсва и е подновен след арестуването му през 1933 год. и завършва в края на процеса през 1934 год. – всичко 10 тетрадки. Вторият дневник е писан в концлагерите през 1941-43 година – всичко 6 тетрадки (шестата е изгубена). Публикувани са много писма – писани от Асен Йорданов и получавани от него, включително и предсмъртното му писмо от 27 юли 1944 г. до съпругата му Кина Йорданова. Има и много снимки от краткия му живот.
Книгата ще има официално представяне на 10 септември в Бургас, когато ще бъде отбелязана и 100-годишнината от рождението на Асен Йорданов.

Румен ТОТЕВ
Снимките са предоставени от автора
Корицата на книгата
Обща снимка на випуска, част от който е Асен Йорданов, в Морското машинно училище. Снимката е направена в спалното помещение.
Обща снимка на випуска, част от който е Асен Йорданов, в Морското машинно училище. Снимката е направена в спалното помещение.
Обща снимка на випуска, част от който е Асен Йорданов, в Морското машинно училище. Снимката е направена в района на казармите на Осми Приморски пехотен полк, където по това време е училището.
Асен Йорданов като ученик в Морското машинно училище.
Асен Йорданов като ученик в Морското машинно училище.
Снимка за спомен след занятия.
Обща снимка на випуска, част от който е Асен Йорданов, в Морското машинно училище. Снимката е направена в Морската градина във Варна.
Факсимиле от вестник „Варненска ПОЩА“ (12.02.1934 г.) с публикацията на присъдата от Моряшкия процес 1934 г.
Факсимиле от първата страница на предсмъртното писмо на Асен Йорданов.
Хидробусът „Асен Йорданов”