НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИЗЛОЖБА „МОРСКИ ПЕЙЗАЖИ” НА ПЕТЪР ДАЧЕВ
(1896 – 1968 Г.)


В прохладните и уютни зали на балчишката галерия „Тихото гнездо” в Двореца, на 17 юли т.г. беше открита изложбата „Морски пейзажи” на художника Петър Дачев”. При откриването директорът на Регионалния исторически музей гр. Добрич, г-жа Надежда Иванова поздрави гостите и каза, че изборът на датата на изложбата не е случаен, и с нея се отбелязва 116-та годишнина от рождението на автора. Д-р Кремена Митева - куратор на изложбата, представи творческата биография на Петър Дачев и сподели, че се надява чрез няколко поредни бъдещи изложби името и творчеството на този все още малко познат български художник да станат известни на повече хора. На откриването присъстваха колеги, художници, ценители на българското изобразително изкуство.
30-те живописни творби, подредени в Двореца, са само част от богатото художествено наследство съхранявано се в Историческия музей в Добрич (повече от 3 000 творби). Авторът ни е оставил стотици рисунки, акварели и живописни платна, които тепърва предстои да бъдат проучени и представени на любознателната публика. Интересен факт от художествената биография на П. Дачев е познанството му с Гео Милев и принадлежността му към поетичния кръг на сп. „Пламък”, около който кръжат имената на художниците Иван Бояджиев, Христо Каварналиев, Николай Дюлгеров и др. Макар и без академична диплома (следва само две години в Художественото индустриално училище в София при проф. Цено Тодоров), той е забелязан още с първата си изложба през 1924 г. Няколко месеца по-късно Дачев заминава за Цариград. Там посещава с прекъсване Академията за изящни  изкуства. Заедно с Владимир Димитров – Майстора, който по това време също е там, съзерцават и рисуват приказния град. От това пътуване се ражда цикълът „Цариградски мотиви”, а през 1943 г. издава книгата си „Непознатият Цариград”- репортажи с негови скици от Цариград. До края на живота си П. Дачев прави още две изложби, през 1948 г. и 1964 г.
По повод третата му изложба Кирил Кръстев отбелязва: „Интересно е, че графикът П. Дачев е минал с успех в маслената живопис…” Изложбата добива истинската си цена с поредицата картини от Балчик – свещена Мека за българските художници. В някои от пейзажите живописната материя става специфично мека и флуидна, нервните линии на урвите, дворовете и улиците, допринасят леко за тръпната красота на панорамата. Тия множествени пространствени форми са овладени със сигурна и стегната композиция, колоритът е доведен до топла сива тоналност, която свързва земята и покритите с пръст къщи в рядко живописно единство.”
Тридесетте творби, включени в изложбата са рисувани между 50-те и 60-те години на ХХ век. Показани са пейзажи от Балчик и скалистия черноморски бряг около Каварна, изпълнени са с темпера, маслени бои и пастел. В някои от пейзажите „Рибари на брега”, „Балчик” колоритът е в плътни дълбоко звучащи тонове, на места с експресивни внушения. При други светлината е дадена не като изкуствено търсен акцент, а е обляна цялата картина и потапя всичко в завладяваща въздушна пространственост. В изложбата ценителят на изкуството ще намери и една друга красота, тази на художествено изградената картина, където обработена чрез колоритни полутонове, материята е придобила вътрешна деликатност, а външно е организирана в стройна игра на формите, която притегля погледа и чрез него навлиза дълбоко в душата. И над всичко стои способността на художника да улавя възвишения космически говор на природните гледки.
Изложбата ще продължи до 31 юли 2012 г.
Христина ПАНАЙОТОВА,
магистър по културно историческо наследство

Представяме ви афишът на изложбата и част от представените картини на Петър Дачев.