НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „ПРИБОЙ” ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА УЧЕНИЕТО
„POSEIDON 2012”

Информация за участието на базов миночистач „Прибой” от Военноморска база Бургас в учението на противоминните сили на Република Румъния и Република България „POSEIDON 2012” от 21 до 28 юли 2012 г.

Базовият миночистач „Прибой” с командир капитан – лейтенант Димитър Хайдутов от Военноморска база Бургас бе тържествено изпратен от пункта за базиране Атия за  участие в учението на противоминните сили на Република Румъния и Република България BGR-ROM MCM LIVEX „POSEIDON 2012”. Преди отплаването командирът на кораба докладва на заместник-командира по подготовка на силите на Военноморска база Бургас капитан І ранг Мален Чубенков за готовността на екипажа за участие в учението. Капитан І ранг Чубенков пожела на екипажа успешно плаване и достойно представяне в учението. Командирът на дивизиона капитан І ранг Велко Велков даде последни указания на командира на кораба и екипажа. На изпращането присъстваха близки и роднини на екипажа.
Учението MCM LIVEX „POSEIDON 2012” започва от 21 юли и завършва на 28 юли 2012 г., като началото на учението ще бъде поставено в град Констанца. В учението от българска страна ще участва само базовия миночистач „Прибой”. Основната цел е да се повиши оперативната съвместимост на противоминните сили на двете страни.
За екипажа на базовия миночистач „Прибой” това не е първото участие в учение от такъв род. Корабът е участвал MCM LIVEX „POSEIDON 09”, участвал е във всички учения на Военноморските сили на Република България с международно участие „Бриз”, в повечето учения по програмата „Партньорство за мир” - „KOOPERATIVE PARTNER”. През 2004 г. корабът е сертифициран по стандартите за поддържане на мира. На тактическото учение на Военноморска база Бургас „Атия 2006” съвместно с базов миночистач „Шквал” и кораби на Военноморските сили на Република Румъния се проведоха съвместни противоминни действия. По времето на учението „Атия 2008” Военноморска база Бургас бе домакин и на съвместното учение на противоминните сили на Военноморските сили на Република Румъния и Република България „НЕВИДИМА ЗАПЛАХА 2008”, където също участва и базовият миночистач „Прибой”. 
В годината, когато ще се отбележат 133 години от създаването на Военноморските сили на Република България и 68 години от създаването на Военноморска база Бургас, пред екипажа на базовия миночистач „Прибой” с командир капитан – лейтенант Димитър Хайдутов предстоят за изпълнение важни задачи. Командването и личния състав на Военноморска база Бургас пожелава на екипажа на базовия миночистач „Прибой” успешни плавания и достойни представяния в предстоящите учения.

Информацията и снимките са предоставени от   
служба „Връзки с обществеността” на
Военноморска база Бургас
Екипажът на базовия миночистач „Прибой”.
Преди отплаването командирът на кораба капитан – лейтенант Димитър Хайдутов докладва на заместник-командира по подготовка на силите на Военноморска база Бургас капитан І ранг Мален Чубенков за готовността на екипажа за участие в учението.
Капитан І ранг Чубенков пожела на екипажа успешно плаване и достойно представяне в учението.
Последна маневра преди отплаването на базовия миночистач „Прибой”.