НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 70 ГОДИНИ ОТ РАЗСТРЕЛА НА НИКОЛА Й.
ВАПЦАРОВ И НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ

На 23 юли 2012 г. отбелязваме паметната дата - 70 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов, осъдени на смърт по н. д. 585/42 г. на Софийския военно-полеви съд.
Един случаен очевидец, заведен на екзекуцията от свещеника при Софийския гарнизон, разказва след 9.IX.44 година на Георги Караславов следното: „Вапцаров беше бледен, но през всичкото време той беше усмихнат, като че се надсмиваше над цялата тази процедура. По лицето му се четеше израз на превъзходство.
На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди на мира, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен с тази почетна награда измежду различни претенденти от десетки страни. На 03.12.1953 г. по време на Втория конгрес на мира международната награда и почетната грамота са връчени на майката на поета Елена Вапцарова. Кубинският поет Николас Гилен пише: „Никола Вапцаров е едно гигантско дърво, чиито корени се намират дълбоко в сърцата на българите, а клоните му са разпрострени към всички, които се борят за мир.”
И днес, 23 юли 2012 г., Асоциацията на възпитаниците на Морското училище, съвместно със Съюза на българските писатели, Фондацията „Вапцарова вяра“, Българския антифашистки съюз (БАС), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Столичния съвет на Българската социалистическа партия организираха почитането на паметта на разстреляните в този ден антифашисти Никола Вапцаров, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов, но също и на другите 49 разстреляни в Софийското гарнизонно стрелбище от монархо-фашистката власт. Сутринта пред това лобно място, в 10 часа се събра многолюдно множество. Сред присъстващите бяха много известни личности - Георги Пирински - зам. председател на Народното събрание, Мая Вапцарова и Никола Вапцаров - племенници на поета Вапцаров, Николай Петев - председател на Съюза на българските писатели, капитан I ранг проф. двн Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с група курсанти, вицеадмирал о. р. Минко Кавалджиев - председател на УС на АВМУ-секция София, Катя Зографова - директор на Националния литературен музей и много други.
Всички влязохме в тунела на стрелбището. Курсантите застанаха на почетна стража около лобното място. Слово произнесе Мая Вапцарова - тя говори за всеотдайността на антифашистите да загинат, но да допринесат свободата на народа от монархофашизма, за тяхната голяма любов към България. Разказа и за процеса през юли 1942 г. срещу 61 комунистически функционери, на който са осъдени на смърт 12 от тях (6 са задочни), един от които е Никола Вапцаров. Стихове на поета Вапцаров прочетоха Мая Вапцарова и Георги Златарев. Накрая пред лобното място на героите-антифашисти бяха положени венци и цветя от организаторите, различни патриотични организации и присъстващите граждани. Военен оркестър изпълни химна на Р. България.
Вечерта в Централния военен клуб в София от 18.30 часа се състоя паметно възпоменателно събрание. Голямата концертна зала бе запълнена с хора, съпричастни към делото им и почитащи тяхната памет. Събранието започна с влизането в залата на курсантите от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, които носеха макет на Международната награда за мир 1952 г., връчена на майката на Вапцаров, баба Елена Вапцарова, след което застанаха пред трибуната в почетен шпалир. След това бе открито от г-жа Янева, от градския съвет на БСП. Тя даде думата на историка академик Андрей Пантев, който произнесе слово за делото и живота на поета и революционера-антифашист Никола Вапцаров. Думите му бяха посрещнати с удовлетворение от всички. На сцената излезе Николай Кимчев - директор на Благоевградския драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“, който рецитира няколко стихотворения от Вапцаров. След него на сцената излезе мъжката вокална група „Перун“ от Разлог, които пяха песни от македонския край.
Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов говори за годините на Никола Вапцаров в Морското машинно училище. След него кратко слово произнесе и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Варна, проф. двн капитан I ранг Боян Медникаров. Освен за живота на Моряка в Машинното училище, капитан Медникаров говори и за почитта на всички възпитаници на Морското училище към своя патрон. На сцената отново излезе Николай Кимчев и изпя няколко песни от Банско, родният град на поета Вапцаров. Кратко слово произнесоха и от името на БАС. Накрая думата бе дадена на Никола Вапцаров - синът на племенника на поета. Той каза, че в тяхното семейство паметта на поета-революционер никога няма да угасне.
На няколко пъти между словата Гарнизонният духов военен оркестър изпълни маршове, най-значимият из между тях бе „Един завет“. С това възпоменателното събрание завърши.
Румен ТОТЕВ, капитан I ранг о.р.
Снимки автора
Венценосците от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” бяха поведени от своя началник капитан І ранг проф. двн Боян Медникаров.
Представители на всички поколения се поклониха пред паметта на Никола Вапцаров и неговите другари.
На почетна стража пред лобното място на патрона на Морското училище.
Част от мемориалния комплекс на някогашното Софийско гарнизонно стрелбище.
Няколко десетилетия ги делят, но едно нещо ги обединява - контраадмирал о.з. Дичо Узунов и капитан І ранг проф. двн Боян Медникаров - някогашен и сегашен началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Сцената на паметното възпоменателно събрание.
Никола Вапцаров на квадрат - баща и син, племенник и праплеменник.
Академик Андрей Пантев произнесе слово за делото и живота на поета и революционера-антифашист Никола Вапцаров.
Събранието започна с влизането в залата на курсантите от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, които носеха макет на Международната награда за мир 1952 г., връчена на майката на Вапцаров, баба Елена Вапцарова.
Мая Вапцарова рецитира стихове на Никола Вапцаров.