НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 РЕГАТА „PEUGEOT - ПОРТ ВАРНА” 2012 –
ТРАДИЦИЯ И НОВАТОРСТВО

От 27 до 29 юли т. г. акваторията на Варненския залив ще бъде арена на надпреварата между най-добрите български ветроходни екипажи. Последният уикенд на горещия месец ще даде отговор на въпроса кои ще бъдат отличниците в едно от най-старите ветроходни състезания у нас – регата „Peugeot – Порт Варна”.
Началото е през далечната 1976 г. Управителният съвет на яхт клуб „Порт Варна” организира международната ветроходна регата „Георги Димитров”, проведена тогава по маршрут Варна – Одеса – Варна. Дълги години след това, стартът на ветроходната регата е на 18 юни, рожденият ден на „вожда и учителя на българския народ”. Извън идеологемите, ветроходната надпревара поставя
Печелившият модел „автомобилостроене + ветроходство” по света не е от вчера...
немислими рекорди по масово участие на екипажи, като неведнъж броят на стартиралите яхти е над 100!
След смъртта на капитан Георги Георгиев през 1980 г., с решение на Управителния съвет, клубът е преименуван на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев-Порт Варна”. В най-новата ни история регатата се трансформира във ветроходно рали за купата на Община Варна и в по-простичкото регата „Порт Варна”. Тазгодишното издание за втора поредна година ще се проведе като ветроходна регата „Peugeot - Порт Варна”. За страх на пишещото братство (да не попадне под ударите на СЕМ за „скрита реклама”) и за радост (и мъничко гордост) на ветроходната гилдия у нас, че поне мъничко се приближава до световните стандарти. Печелившият модел „автомобилостроене + ветроходство” по света не е от вчера - големите регати Volvo Ocean Race, AUDI Med Cup, FIAT Le Tour de France... В лицето на „София Франс Ауто - Варна” ЕАД, официален представител на Peugeot за Варна, яхт клуб „Капитан Георги Георгиев - Порт Варна” намери добър партньор за нормалното провеждане на ветроходни регати за подрастващи и възрастни. За малко повече от година Peugeot  и „Порт”-а органираха състезания за детските и олимпийски класове и за килови яхти.
В тазгодишното издание на регата „Peugeot - Порт Варна” се очаква да стартират над 30 яхти от страната и чужбина. Освен разнообразни гонки, организаторите са подготвили и изненади за участниците на откриването в петък вечер в Playground Sports Bar на територията на Mall Varna и на закриването в неделя в яхт клуба. На 27 юли участниците в регатата ще могат да премерят сили в състезание по боулинг, а на 29-ти призьорите във ветроходната надпревара ще получат наградите си от някои от най-атрактивните варненски фотомодели. А, да не забравим и възможностите за тест-драйв на актуалните модели на Peugeot - 208, 308, 508 , 4008.
Ветроходната регата PEUGEOT - Порт Варна 2012 ще се проведе в акваторията на гр. Варна от 27 до 29 юли 2012 г. Организатор на проявата е яхт клуб „Капитан Георги Георгиев - Порт Варна”, с подкрепата на „София Франс Ауто - Варна” ЕАД, официален представител на Peugeot за Варна.

ПРОГРАМА
27 юли, петък
10.30 Шкиперска конференция
12.30 Старт на морска гонка

28 юли, събота
10.00 Старт на морска гонка

29 юли, неделя
10.00 Старт на гонки „Банан” (не повече от 2 гонки)
17.00 Награждаване и закриване - терасата на яхт клуба.

За оператори и фоторепортери ще бъде осигурен плавателен съд, от който да снимат.
За повече информация - Димитър Илиев 089 6313172.
Актуални резултати - в клубния сайт https://www.yachtclubportvarna.com