НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗНАМЕТО НА СЪЮЗА НА ПОДВОДНИЧАРИТЕ СЕ
РАЗВЯ ВЪВ ВИЕНА

Делегация на съюза участва в празника на паметта за ВМС на Австрия

По покана на Австрийския военноморски съюз (АВМС), от 19 до 22 юли, официална делегация на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) в състав – адмирал Христо Контров (р) - почетен член на Съюза, капитан ІІІ ранг Илия Джутев (р), представителят на СПРБ във Виена – Тодор Димитров  и Димитър Джутев, участва в тържествата, посветени на Деня на паметта на австрийските Военноморски сили.
В 10.00 часа на 20 юли честването бе официално открито на площада пред комендантството на Речната полиция, на брега на река Дунав. Присъстваха началникът на отбраната, военният свещеник на Въоръжените сили, представители на политическия и военен елит на Република Австрия.
В тържествения строй, наред със знамената на страните-членки на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC) от Италия, Унгария и Хърватска, двама пра-правнуци на Илю войвода – Кърчовлията, а именно баща и син Джутеви, гордо развяваха знамето на СПРБ. На Илинден!
След приветствието от името на Управителния съвет на СПРБ адмирал Христо Контров (р) връчи на председателя на АВМС, полковник професор Карл Скриванек плакет и грамота от началника на отбраната на Република България – генерал Симеон Симеонов, за заслуги в развитието на партньорството между нашите две организации.
Три топовни салюта белязаха полагането на венци във водите на Дунав, в памет на загиналите в битката при Лиса.
На същия ден от 15.00 часа всички делегации бяха поканени на коктейл от италианския посланик във Виена.
В хода на тържествата на 21 юли на адмирал Христо Контров бе връчен орден-сребърен кръст, „Viribus unitis” на АВМС, лично от полковник Скриванек. Последният благодари на българските си партньори за оказаната чест и уважение с присъствието на празника.
По време на визитата продължиха разговорите за приемането на СПРБ в Международната морска конфедерация (IMC), в която членуват военноморски организации на резервисти от Австрия, Англия, Белгия, Германия, Италия, Нидерландия, Унгария, Франция и Хърватска.
Тодор ДИМИТРОВ
представител на СПРБ във Виена
23 юли 2012 г.
Виена
Знамето на Съюза на подводничарите се развя във Виена
Момент от честването на площада пред комендантството на Речната полиция, на брега на река Дунав.
Три топовни салюта белязаха полагането на венци във водите на Дунав, в памет на загиналите в битката при Лиса.
Снимка за спомен с приятелите от Австрийския военноморски съюз.