НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „ОЧИТЕ И УШИТЕ” НА ФЛОТА В БАЛКАНСКАТА
ВОЙНА (1912 – 1913 Г.)

Участието на Военноморския ни флот (по-точно на Флота на Негово Величество, както се нарича тогава) в Балканската война е тема, радваща се на вниманието на много наши изследователи. И това е напълно логично и обяснимо не само заради популярността и характера на тази война за българския народ, но и от гледна точка на постигнатата по време на бойните действия първа българска морска победа. На 8/21 ноември 1912 г. отрядът торпедоносци, командван от капитан ІІ ранг Димитър Добрев, смело атакува турския броненосен крайцер „Хамидие”, а торпедото, изстреляно от „Дръзки” с командир мичман І ранг Георги Купов поразява противника и го извежда от строя. Тази победа отеква не само по фронтовете на войната, а и
далече зад пределите на България. И днес победоносната атака е повод за гордост, а в българските Военноморски сили служи фрегатата „Дръзки” - трети пореден боен кораб с това име.
Но нашите военни моряци, които са само 0,35 % от личния състав на Българската армия, постигат успехи и в много други направления, които също имат своята историческа стойност: бойното кръщение на бреговата ни артилерия, изграждането на минно-артилерийските позиции, воденето на първата (в нашия регион) война в ефира, подготовката за саможертвена торпедна атака срещу броненосеца „Тургут рейс” в Егейско море ... И за тези епизоди има писано не малко.
Някак встрани от вниманието на летописците и на изследователите обаче остава дейността на едно новосъздадено, буквално в навечерието на войната, флотско формирование, което на практика става „очите и ушите” на този вид въоръжени сили в Балканската война. Повечето изследователи му отделят само по няколко изречения в своите публикации, без да му обръщат сериозно внимание, без да оценят неговото реално място във Флота. Има и допуснати неточности при уточняването на неговите задачи и подчиненост. Става въпрос за Семафорно-наблюдателната служба, за която началникът на Флота артилерийският инженер подполковник Руси Лудогоров обявява в заповедта си за мобилизация от 17 септември 1912 г. …

Пълният текст на увода към книгата „Семафорно-наблюдателната служба на Флота през Балканската война (1912 - 1913 г.)”, издадена от ИК „Морски свят” ООД, ISBN 954 - 9484 - 28 - 1, можете да прочетете в тук.