НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДЕКЛАРАЦИЯ НА УС НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ
ОТ РЕЗЕРВА „АТЛАНТИК”

На 21 октомври 2012 г. общински съветници от ДПС в Кърджали съзнателно и координирано извършиха поредното национално предателство, като провалиха обявяването на генерал Васил Делов, освободителя на Източните Родопи през 1912 г., за почетен
гражданин на Кърджали. Оттогава близо седмица многозначително мълчат някои държавни институции и партии, т. нар. национални медии, научните среди и неправителствените организации.
Вероятно някой от ръководството на ДПС е одобрил антибългарската провокация на регионалната си структура. Нищо неказващата декларация на движението увеличава съмненията. Призивите „да не раздухваме казуса Кърджали” са примитивна заблуда. Извършителят, сътворил казуса, призовава да не го раздухваме. Някакъв доморасъл философ от трибуната на Народното събрание използва висок „наратив” и се прави на Чжоу Енлай, заявил през 70-те години на 20-и век, че още е рано да се даде политическа оценка на Френската революция от 1789 г. Позата на всемъдър и безсмъртен е удобна, когато искаш да избягаш от честен отговор.
Вероятно БАН е парализирана от недостигащия й бюджет. Вероятно СУ „Св. Климент Охридски” е изтощен от интелектуалните усилия и противоречивите емоции около честването на Людмила Живкова
Ние смятаме, че за разлика от действащите офицери, политици, учени и даже хидроинженери, истинските родолюбци никога не излизат в пенсия. И дължат на паметта на предците си, вградили труд, кости и вдъхновение в основите на българската държава, поне няколко честни думи. Ние не можем да забравим, че в нашата армия са служили достойни войни с мюсюлманско вероизповедание и българско национално самосъзнание. Актът в Кърджали принизява и тяхната доблестна служба, техният избор и саможертва в името на народ и Родина. Народ, състоящ се от множество етноси и само една Родина - Майка България.
Ескалиращата наглост има своя предистория. Още през периода 1997-2005 г., когато започна реформата в Българската армия и редица поделения бяха съкратени, преместени или изцяло ликвидирани, трезвомислещи военачалници и патриотични организации настояваха в Кърджали да остане поне едно подразделение от ранга на батальон или рота. Като символ на българщината и като последна опора на българската държавност. С неистови усилия тогавашни и сегашни политикани, активисти на ДПС, псевдоучени и политически хамелеони доказваха колко демократично и икономически обосновано спрямо местното население, колко приятелски акт спрямо Република Турция ще бъде ликвидирането на 87-и артилерийски полк и на инженерния батальон в Кърджали.
Затова на 2 юни т. г. в Кърджали местната официална власт не организира тържествена заря-проверка, не посмя да развее българско знаме, да почете паметта на Христо Ботев и на героите, паднали за свободата и независимостта на Отечеството. Циничното обяснение на кмета на Кърджали и на областния управител беше, че „общината нямала средства да плати зарята”.
От юни до днес централната власт и политическите сили не реагираха решително срещу публичното покушение срещу националната ни памет. Представете си какво би станало, ако подобен акт бе извършен във Франция, Австрия, Полша, Турция или която и да е друга сериозна държава.
Наглостта на някои активисти от ДПС достигна естествената си кулминация при честването на 100-годишнината от Балканската война. Обявяването на генерал Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали е предложено и обсъдено далеч преди датата на гласуването. Всякакви възражения, несъгласия и обструкции са могли да бъдат разгледани преди официалното волеизявление. Далеч по-почтен би бил откритият отрицателен вот на съветниците от ДПС, с което щяха откровено да се легитимират пред обществото като лица с чуждо, небългарско съзнание. Но в съответствие с конспиративния манталитет и стил на въпросната партия те гласуват „въздържал се”, с което не отхвърлят, а „само” провалят гласуването. „Само” се подиграват с паметта и с подвига на мъртвите герои.
Обясненията, че някаква изселническа организация от Одрин била против увековечаването на генерал Делов и че имало подписка на граждани от Кърджали са упражнения за наивници. При цялото ни уважение към съдбата на бивши и настоящи български граждани, прогонени по време на т. нар. възродителен процес, не приемаме аргументите, че ген. Делов и отрядът му били „убивали турски войници и прогонили от родния им край цивилни турски граждани”. Балканската война е законна, взаимно обявена и открито водена форма на въоръжена борба. В бойните действия загиват воини и от двете страни. Българските воини заслужават  уважение, защото воюват за родината си и не прогонват никого от родното му място. Но през периода 1912-1918 г. от Тракия и Македония са прогонени около 800 000 българи, чиито материални компенсации и до днес не са решени.
През Балканската, както и през другите войни, Българският войник не допуска никакви издевателства и жестокости спрямо победения турски противник или срещу мирно население от каквато и да е националност и вероизповедание. Това потвърждава не друг, а самият Явер паша, оставил за историята следното признание: „Вие, българите, като че ли не храните към нас, пленените турци, ненавист, злоба, злорадство”.
Явно е, че ненавист, злоба и злорадство хранят други люде, маскирани като мирни граждани и общински съветници. Активистите на ДПС явно не разбират, че антибългарската им проява не допринася за подобряване на отношенията ни с Република Турция и съвсем не съответства на заявената и следвана линия от турското правителство. Имаме колеги и искрени приятели сред турските офицери, които никога не са подкрепяли проявите на сепаратизъм и ерозиране на държавността нито в Турция, нито в България. Всеизвестно е, че Турските въоръжени сили бяха и остават опора на светската държава и наш надежден съюзник в НАТО. Закъснелият „патриотизъм” на общинските съветници от ДПС в Кърджали, на които споминалата се Османска империя е по-мила от днешна България, е късоглед, антидържавен, антибългарски и антитурски политически акт.
Поздравяваме сънародниците-мюсюлмани с празника Курбан-байрям. Но настояваме всички  институции, имащи отношение към националната сигурност и политическите партии, включително и ДПС, да осъдят порочните действия в Кърджали, да вземат спешни и енергични мерки никога повече на българска територия да не бъдат допускани прояви на сепаратизъм, етническо разединение и поругаване на паметта на национални герои.
Настояваме да бъдат привлечени към отговорност за разпалване на междуетническа омраза длъжностните лица, организирали и подпомогнали провокациите от 2 юни и 21 октомври т.г. в Кърджали.
Крайно време е населението на града и българската общественост да предложат друго име, с което да заменят неблагозвучното и стряскащо „Кърджали”. В никоя цивилизована държава областни центрове не носят имена като „убиец”, „мародер”, „разбойник” или „грабител”.

Управителен съвет на съюз „Атлантик”