НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 150 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА „БЪЛГАРСКО
ТЪРГОВСКО ПАРАПЛУВНО ДРУЖЕСТВО
„ПРОВИДЕНИЕ”

Страници от неговия кратък, но поучителен летопис

6 декември (Никулден) 1862 г.
В Цариград търговците Петър Атанасов Попов, Илия В. Дюкмеджиев и братята Янко и Петър Карадончови обявяват във в. „България”, че създават акционерното „Българско търговско параплувно дружество „Провидение”. Публикацията намира широк отзвук в тогавашния български периодичен печат. Това е първото акционерно дружество, организирано от българи в рамките на Османската империя. Целта на инициаторите е със свой кораб да организират транспорта на продукцията на български производители както в рамките на империята, така и до западноевропейските пазари. Така, от една страна те искат да подпомогнат производителите с по-евтин транспорт, а от друга - да подпомогнат и родното образование - идеята на учредителите е 10 % от реализираната печалба да се отделя за българските училища. Издадени са 1250 акции по 10 турски лири всяка, като основателите закупуват 120 от тях, а останалите предоставят на свои съотечественици. Акцията е най-старата запазена до днес българска ценна книга.
Юни 1863 г. Единият от основателите на параплувното дружество - Илия Дюкмеджиев, е изпратен в Лондон, а след това в Глазгоу, където купува новопостроения параход „Eugenie” и поръчва преустройството му, което се състои в изграждането на допълнителни пътнически кабини. Стойността на парахода, който е преименуван на „Азис”, е 11 000 английски лири, а преустройството и останалите административни разходи възлизат на 1447 английски лири. Максималната дължина на кораба е 189 фута (51,52 м), широчината - 24,50 фута (7,47 м), височината на борда - 12 фута (3,66 м). Товаровместимостта на „Азис” е 380 БРТ. Екипажът е от 17 души.
2 декември 1863 г.
Под командването на английския капитан Едуард Уилям Стокър (Edward William Stoker) от Глазгоу отплава за Цариград параходът „Азис” - първият и единствен морски плавателен съд, закупен от Българското параходно дружество „Провидение”. „Азис” е построен през юни същата година в корабостроителницата „Henderson Coulborn & Co” в град Ренфрю на река Клайд до Глазгоу под корабостроителен № 52 и с името „Princess Dagmar” (по-късно „Eugenie”). Параходът е еднопалубен, с железен корпус, оборудван с надстройка на кърмата. Притежава двуцилиндрова инвертна парна машина „Felser & Co” с номинална мощност от 80 к.с., задвижваща един гребен винт. Преди да пристигне в Цариград, „Азис” посещава пристанищата Венеция и Триест, където разтоварва и приема на борда различни товари. Това донася първите приходи на дружеството.
8 февруари 1864 г. В Цариград пристига и е посрещнат тържествено от тамошните българи, първият български параход „Азис”. За периода февруари 1864 г. - януари 1865 г. той извършва общо 18 рейса. Най-често посещава пристанищата Варна, Браила, Триест, Самсун и Александрия. При закупуването на парахода е платена само част от неговата стойност. В края на 1864 г. наближава първият падеж на втората вноска. Въпреки добрите приходи от експлоатацията му, те не покриват изцяло разходите на дружеството. Управителният съвет на
Акцията на „Българско търговско параплувно дружество „Провидение”е най-старата запазена българска ценна книга. Този екземпляр е изложен в новата експозиция на Военноморския музей във Варна.
Петър Атанасов Попов (1832 - 1894 г.) - радетел за създаването на Българско търговско параплувно дружество „Провидение”, а по-късно и на Българското търговско параходно дружество. Председател е на временния градски съвет във Варна: окт. - ноември 1878 г. Снимката е от Дигиталната колекция на Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков”.
Някогашният параход „Азис” през 20-те години на ХХ в. Снимката е от фонда на Военноморския музей във Варна
„Провидение” се обръща за финансова помощ към видни и състоятелни български търговци, но преговорите с тях не дават резултат. Лондонският банкер Етиен Питципиос и гръцкият му партньор Андреас Сингрос успяват с измама да се доберат до акта за собственост на „Азис” и след неизплатената вноска присвояват с документна измама парахода.
14 април 1865 г.
Обявяна е несъстоятелността на Българското търговско параплувно дружество „Провидение”. Без достатъчна подкрепа от тогавашните състоятелни българи „Провидение” става жертва на финансовите машинации на чуждестранните си партньори и прекратява съществуването си. То обаче остава в нашата история като първи опит за създаване на българско морско параходство в Черно и в Средиземно море. Най-дейният сред основателите му - Петър А. Попов, води дълги години съдебна борба за връщането на парахода. Тези негови действия продължават до смъртта му през 1894 г.

След фалита на „Провидение”, „Азис” често мени името си и собствениците си. Многократно е преустройван и променя първоначалния си външен вид. От 1865 до 1914 г. той е експлоатиран в Балтийско море под името „Рига”. По време на Първата световна война е преименуван на „Илза” и е мобилизиран в Балтийския военноморски флот. От 1920 г. е в състава на съветското предприятие „Балтмортранс” под името „Рилеев”. От края на 1923 г. е в състава на Одеското Черноморско параходство. Окончателно е бракуван едва през 1933 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК