НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРАЗНУВАТ МОРЯЦИТЕ ОТ МИННИЯ ЛОВЕЦ
„ЦИБЪР”

На 9 февруари 2013 г. се навършват четири години от издигането на българският военноморски флаг на минен ловец „Цибър”. На 9 февруари 2009 г. във Военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия, след придобиването на кораба от България, на борда му тържествено беше вдигнат българският военноморски флаг. След това, от 9 февруари до 2 март 2009 г. минният ловец „Цибър” и фрегатата „Верни” извършиха преход от Кралство Белгия до Република България.
Вчера, на тържественото вдигане на военноморския флаг, гюйса и флаговете за разцветяване, присъстваха офицери от командването на дивизиона миночистачни кораби и на отряда противоминни кораби, в чийто корабен състав е „Цибър”. На борда бяха първият български командир на кораба капитан ІІІ ранг Димитър Желев, както и капитан ІІ ранг Галин Манев, командвал фрегатата „Верни” по време на прехода до България.
По случай празника екипажът беше поздравен от командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов. Беше обявено приветствие от командването на дивизион миночистачни кораби от Военноморска база - ВМС. 

Историческа справка
В историята на Военноморските сили името „Цибър” са носили три кораба.
Първият „Цибър” е построен през 1906 г. в Германия. Мобилизиран е през есента на 1944 г. за миночистене на р. Дунав. Демобилизиран в края на 1945 г. 
Вторият „Цибър” е построен в бившия СССР и е приет в състава на ВМС на България на 30.09.1970 г. Участва в редица учения по инициативата „Партньорство за мир”, както и в двустранни учения с гостуващи военни кораби на страни от Черноморския регион и членки на НАТО. На 21.12.2004 г. е изведен от състава на Военноморските сили.
Сегашният минен ловец „Цибър” е спуснат на вода на 14.09.1989 г. в корабостроителния завод Mercantile-Belyard, Rupelmonde.
Задачите, които минен ловец „Цибър” изпълнява, включват участие в противоминни операции, изпълнение на водолазни противоминни операции, участие в противоминни действия в пристанища и райони с дълбочини над 10 метра, осигуряване на противоминната отбрана на граждански и военни кораби.
Командир на минен ловец „Цибър”е капитан III ранг Панайот Борисов Панайотов - отлично подготвен, ерудиран и амбициозен офицер. Натрупал е сериозен опит в национални и многонационални противоминни учения, преминали изцяло по стандартите и процедурите на НАТО.
Допълнителна информация на https://navy.mod.bg
Връзки с обществеността на ВМС
На бака на „Цибър” се подготвят за церемонията.
Тържеството се състоя на юта на минния ловец.
Минният ловец „Цибър” в празничния ден.