НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЯЙЦАТА, ИЗПОЛЗВАНИ ДНЕС СРЕЩУ ЕНЕРГОТО, УТРЕ ЩЕ СЕ ЗАМЕНЯТ С КАМЪНИ
Протест срещу монополните енерго- и водоснабдителни дружества в гр. Варна

Пред паметника на загиналите воини от 8 Приморски полк във войните за национално обединение във Варна се проведе граждански протест срещу самоуправството на монополните дружества от енерго- и водоснабдяването на гражданите. Може би за пръв път числеността на участниците в митинга беше съизмерима с броя на посетителите по това време на един дерби футболен мач във Варна (около 2000 човека).Организацията беше на добро ниво, но има какво още да се желае! Например имаше като че ли нужда от определяне на  място за трибуна, от която няколко оратора да обявят  основните акценти от претенциите на протестиращите. Какво бих казал аз, ако ми беше дадена възможност?
Най-напред бих задал въпроса: Е ли България правова държава, след като повече от 15 г. всички държавни  институции (парламент, президент, министерски съвет, конституционен съд, прокуратура, национален омбудсман, ДКЕВР и пр.) след приватизацията на тези дружества не предприемат никакви мерки при нарушаване на един основен принцип в правото: „наказвай/глобявай/, но не два пъти за едно и също провинение”? Нека да преброим наказанията за закъсняло плащане към ЕНЕРГО ПРО/БИВШО ЕОН/ например:
1. Лихва при плащане след определената дата.
2. Изключване от ел.мрежа 10-14 дни след определената дата.
3. Плащане на допълнителна такса включване към мрежата.
4. Включването много често не става веднага след като е внесена таксата.
5. От ефекта на съкращаването на много технически кадри в електроразпределението зачестиха повредите на домакински електроуреди на гражданите, поради непостоянство на напрежението на електричеството.
Налага се едно „обосновано предположение”- може би тези допълнителни плащания, които се грабят от гражданите служат за удовлетворяване на корупционните мераци на държавните служители, които би следвало своевременно да възстановят правото на гражданите?
И съдейки от настроенията показани на протеста, смятам, че яйцата използвани днес срещу енерго, утре ще се заменят с камъни.
И гърците да знаят вече, че българите най-после се събудиха!
А родолюбивите организации, работещи в обществена полза, нека да решат не е ли наЙ-после дошло време да излязат от летаргичния си сън?
Павел ДИМИТРОВ - гражданин на Варна