НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 В ККЗ НА „МТГ-ДЕЛФИН” АД ЗАЛАГАТ КИЛА НА
НОВ 3000-ТОНЕН КОРАБ

Ръководството на „МТГ-Делфин” АД информира, че в четвъртък, 14 февруари 2013 г., от 15.00 ч. на територията на своя корабостроителен и кораборемонтен завод в с. Езерово, област Варна, организира церемония по залагане кила на нов плавателен съд: „1500 куб. м саморазтоварваща се драга” (стр. № 801/С01272). Корабът е тип „саморазтоварваща се драга” с неограничен район на плаване и е първият кораб от този тип, който се строи в България. Корабът се строи за „Dutch Dredging” B.V. и се изпълнява съвместно с „IHC Merwede” – световен лидер в областта на проектирането и изпълнението на този тип проекти.
Предназначението на драгата е поддръжката на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища, както и участие в изграждането на хидротехнически съоръжения. Проектната дълбочина на драгиране е 30 метра с капацитет от 2000 куб.
Така ще изглежда новият кораб по време на ходовите изпитания след окончателното приключване на строителството му.
м/час. Корабът е проектиран и се строи съгласно най-новите тенденции и е напълно автоматизиран, като за нормалната му експлоатация са нужни не повече от 6 души екипаж.
Корабът може да изхвърля драгирания материал на баржа, на бряг или в морето чрез монтираните на дъното на товарните отсеци 6 бр. хидравлично управлявани дънни клапи.
Основни характеристики на кораба:
- Максимална дължина - 75 метра
- Ширина - 13,40 метра
- Височина на борда - 4,10 метра
- Газене - 3,48 метра
- Водоизместване ~ 3200 тона
- Двигатели - 2 бр. x 700 kW
- Скорост - 9,5 възлa
- Район на плаване - неограничен
Очаква се корабът да бъде предаден на корабособственика до края на 2013 година.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Илюстрацията ни е предоставена от „МТГ-Делфин” АД