НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЧУДО
Нашият продуктивен съвременник и морски учен Илия Пеев обърна света да доказва, че една много характерна черта на литературното творчество на Никола Вапцаров е как „машините играят пречистваща роля за човешката душа”. Той ги разбира тези работи, особено душевните терзания (изтерзал е не една душа с многословното си „творчество”), но самият Вапцаров да вземе да напише в стихотворението си „Епоха”: „машини, стомана, машини,/ и масло и пара и смрад/ в небето бетонни комини,/ в бордеите призрачен глад” . Иди сега и разбери кой кой е!
Литературният критик Цвета Трифонова пък, от Института по литература в БАН, видяла как „в поетическия свят нахлува специфичната атмосфера на машинната цивилизация, с небе, замрежено от сажди и облаци от дим, където „стоманени гарвани грачат”. И все по същия Вапцаров, моля ви се, при който „ясно проличава непоносимостта на естествения човек към антихуманните и антиприродни създания на индустриализацията”.
Обърках се окончателно и не за първи път, докато не намерих в Интернет ето това родно чудо на чудесата (вж снимката), дало отговор на всички въпроси, окончателно и безвъзвратно. Прочетете, поцъкайте с език и вие, за да ви е по-лесно да преглътнете сакралното верую на Поета - „Какво тук значи някаква си личност!”
Ръка МАРИНОВА
Без думи