НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 О’КЕЯ – ТАКА, КАКТО ГО ПОМНЯ
Спомените за нашите преподаватели във Военноморското училище остават незабравими за цял живот, особено що се отнася до някои колоритни личности като капитан І ранг Никола Димитров Николов или по-често известен с прозвището О’Кея. Не помня къде и кога му бяха дали това позитивно прозвище, но още през 60-те години на миналия век той беше известен с него.
Запознанството ми с О’Кея стана през далечната 1967 г. в Пристанище Бургас. По това време бях трети курс в Техникума по корабостроене и корабоплаване – Варна, по специалност „морско корабоводене”. Бяхме изкарали през юни – юли един месец практика с кораба „Бургас”, с товар живи бичета от Варна за Анкона, Италия и обратен товар битум във варели от Валона, Албания за Бургас.
Преподавателят ни по много предмети в техникума (навигация, радиотехника, радионавигационни прибори, електронавигационни прибори и мореходна астрономия), беше известният Димитър Симеонов - Симича. При него изпит се признаваше само с истински знания и никакво ходатайство не минаваше. Човекът си беше безкомпромисен и при това много добър специалист. Много кадри за търговския флот дължат високият си професионализъм на него. Като признание на желанието за учение, Симеонов оставяше добрите си курсисти на допълнителна практика по корабите на БМФ през лятото. Ето, така, аз и моят съвипускник, покойният капитан ІІ ранг Христо Кирилов Димитров бяхме оставени на кораб „Бургас” за още един рейс с курсанти от Военноморското училище под ръководството на капитан Николов - О’Кея. ...

Пълният текст на този разказ на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.