НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕЛЕКТРО-, СРЕДНО-СОЦИАЛНИ РАЗМИСЛИ НА
ЕДИН ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР

Ние, дипломираните електроинженери от Морското училище сме опасна работа. Няма лабаво! Аз например знам цялата азбука наизуст и мога да напиша и изведа закона за Ом без да се замислям дори. P=U.I ... или мощността е равна на напрежението, умножено по силата на тока.
Защо написах това уравнение и какво искам все пак да разбере драгия читател. Ето какво:
Преди два дни след многократни спирания и пускания на тока в квартала накрая реших като един специалист електроинженер и аз да се намеся.
Извадих китайския си мултицет (прибор за измерване на напрежение, ток и др. неща) от килера и измерих колко е напрежението в контактите на собствения ми дом или както се казва по пернишки ... бръкнах в контакта.
Ехааааа, казах си ... цели 246 волта показа китайското устройство. А трябва да са едва 220 ... че даже и по-малко. Не може да бъде!
Зарязах китайския тестер и извадих стрелковия прибор „Унигор” с огледалната скала ... първи клас на точност ... демек най-точният, с който разполагам. Отчетох показанието. Беше точно 243 волта. Така, казах си, .... щом напрежението е по-високо с около 10 % в тази система, то токът също трябва да се увеличи с 10 %. Тогава във формулата на Ом общата мощност или просто казано киловатите ще се увеличат пропорционално. С две думи електроразпределителното дружество, което ми пуска светлина в къщата, ме цака с 20 % отгоре без да подозирам изобщо.
ВИК Варна поне обявиха в Интернет, че увеличават цената на водата с някакви си 20 % ... ама между другото... не че много им се иска. Така че средно казано нещата отиват с 20 % нагоре.
За да разберете обаче какво пък значи средно пак ще трябва да запазите спокойствие докато ви го обясня най-елементарно.
Средната заплата в България (около 758 лв. според различните социани форуми и министерства, включително НСИ) означава това:
Ако един човек взема 55 000 лв. на месец, а 100 други вземат по 200 лв. то всичките вземат по 742 лв средна заплата на месец. Стана ли ясно? Не?
Добре ... сега още по просто: Бойко има 10 ябълки а Найден няма нито една. Средно двамата обаче имат по 5 ябълки.
Много преди мен са го казали: Депутатите ни ядат месо, а народът яде кисело зеле, но средно всички ядем свинско със зеле или сърми.
Сега стана ли ясно какво е средно?
Ей така си живеем тук.
Туко РАМИРЕЗ
Илюстрация: автора