НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ” ПРЕЗ М. МАРТ:
ИСТИНСКА АКАДЕМИЧНА ПРОЛЕТ

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна затвърждава позициите си на престижен международен университет с дълголетна история. Предстоящите мартенски събития във флотската алма матер са от такъв характер, че красноречиво определят високите й позиции. Тогава ще настъпи истинска академична пролет.
Още в самото начало на идния месец, 3-6 март, в Морското училище във Варна ще се проведе работна среща на Комитета за преглед на академичните програми на IAMO (Международната организация на морските университети). Ще присъства лично председателят на Комитета д-р Гьорн Киерф, ректор на Шведския морски университет, който е структура в IMO (Международната морска организация). Тук ще дойде за работното съвещание и проф. д-р Бионг Йеа, декан на факултет в Морския университет в Пусан, Южна Корея. Проф. Южен Барсан от Морския университет в Констанца и проф. Джон Ши от университета в Шанхай, Китай, както и г-н Хидемаса Тагани от Япония са другите гости, които ще посрещне ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Ще бъдат обсъждани и дискутирани два въпроса: организацията по провеждането на 14-та асамблея на IAMO през есента на тази година в Констанца, Румъния и академичните събития през 2014 г, които ще бъдат приети в Констанца.
8 юни 2009 г. Управителят на компанията „Старгейт Маритайм” ЕООД (част от мениджърската комапния Taiyo Nippon Kisen - TNKC) к.д.п. Андриян Евтимов връчва на новия президент на TNKC г-н Yoichi Hasegava метална пластика с изображение на българска роза, с пожелание българо-японското икономическо партньорство да продължи да процъфтява в интерес на двата народа. (Вж 8 юни 2009 г. „Старгейт Маритайм” отбелязва петата си годишнина) От тогава до наши дни г-н Йочи Хасегава системно подпомага взаимноизгодното сътрудничество между „Старгейт Маритайм” ЕООД и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
През последните няколко години ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е изключително активен член на IAMO, каза за „Морски вестник” капитан І ранг доц. д-р Калин Калинов, зам.-началник по учебната и научна част на Морското училище. В академичните програми на международната организация на практика се генерират такива събития, които налагат международните изисквания към подготовката и обучението на екипажите на морските плавателни съдове, каза още доц. Калинов. Така българската военноморска академия във Варна става пряк участник във формирането на световната морска политика. Домакин на срещата на IAMO в морска Варна е началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, който е член на Изпълнителния борд на IAMO от няколко години.
Непосредствено след работното съвещание на Международната асоциация на морските университети, още на 7 март в Морското училище ще се проведе обучение по техники за индивидуална защита и защита на кораби при пиратски нападения с кръгла маса. Предвидена е демонстрация на кораб, която ще бъде проведена от немската Асоциация по охрана и сигурност в района на Военноморска база - Варна. Втората демонстрация ще бъде на учебния кораб на Морското училище и ще е открита за журналисти.
На 12 март във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се проведе ритуал по присъждане на званието доктор хонорис кауза на Йочи Хасегава, изпълнителен директор на „Тайо Нипон Кисен Къмпани” (Taiyo Nippon Kisen Company - TNKC), част от групата „К Line”, Япония.
Ден на благодарността на Федерацията на НТС, териториално сдружение - Варна и отворените врати в Морското училище ще се състои на 26 март. Той ще премине като тържествено честване на годишнина от основаването на сдружението, на което са поканени ветерани учени, преподаватели от техническите университети и граждани. След коктейл гостите ще наблюдават сеанс в Планетариума на Морското училище.
На 28 и 29 март ще се проведе научна сесия за студенти и курсанти в Морското училище. Ще участват от Националния военен университет „В. Левски”, Академията на МВР, Военната академия „Г. С. Раковски”, Морския университет в Констанца, Военноморско училище в Констанца, Румъния, Одеския морски университет (Украйна) и Военноморското училище в Гдиня, Полша.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК