НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРОТЕСТИРАМ!
(По повод публикацията „изповед по време на бунт”)
Още не е засъхнало мастилото по последната ми публикация и ударите под кръста започнаха! Защо бе, мили хора, кой освен мен си е признал черно на бяло, че има апетит към едни пари и го е страх някой хаирсъзин да не ги излапа под носа му? Нали това е неолибералният модел в действие, в който толкова народ сме се клели, ако не знаете, по господин Хайек и с-ие.
В нашето общество днес всеки е заел пусия според юмруците и лактите, които има, и като се зададе келепирец – лап! А защо Янчо, ще попитате, с какво толкова е заслужил внимание този кепазе-аркадаш? Предлагам ви да прегледате титулната страница на неговата книга „Басни в проза” от 2012 г., където са всички му герои – „електорален червей, пясъчни рибки, съюзници-разбойници, гризачи, славоблизци, един Баш Бакан, някое и друго говедо, хергеле магарета, хилавото птиче Комодор, една накокошинена Капка, бозайници-тиквоеди и цяла плеада от съществото „багаро”. Включете си телевизора и сърфирайте по каналите, излезте на балкона и погледнете пред блока, огледайте се на работа, разходете се по улицата, идете да посрещнете детето си от училище – видяхте ли нещо друго, нещо различно от персонажите на  Класика?
Прочетете баснята му „Рационализация” и ще се убедите колко далновидно е прозрял в светлото бъдеще: „Много са ни министрите”! По почина на Янчо вчера Баш Баканът ги „измете” всичките до един. Има го там и дневният ред на Правителството: „Събере ги сутрин бате Боко, каже им какво е намислил и те отиват да си скубят косите. Надвечер ги събере пак – каже им, че вече
На снимката е бай Янко, който храни патките в родовото си имение (Офицерския плаж - Варна) с парите по проекта.
мисли друго и сядат да слушат СРС-та и да се кикотят”. Нещо да имате да кажете?
Или за икономиите от париците на Парламента: Депутатите ни трябва да са „... умни, образовани, честни, патриоти, безкористни, работоспособни, енергични, благонадеждни, щедри, авторитетни...”, а „... май повече от десетина парчета от този сорт няма да намерим из хубавата ни Татковина”. И какво стана завчера, като се захванахме да си търсим дванадесети член на Конституционния съд, демек - сенатор, за горната камара? Няма от този сорт, за комка няма! Ами за главен прокурор дали намерихме? Бошлаф!
За „капката” ли имате нещо да възразите? В материал на „Морски вестник” беше предложено елегантно интериорно решение с илюминатори от бракувани кораби, а Янчо го е допълнил, в смисъл, че върху стъклото може да се залепи красен плакат със сюжет по избор, „Свободен Свиденов излива Капка в канала, за да вземе за жена циганска принцеса”. Не се минаха и пет дни, и той я изля, мамка му, същата бивша снаха, за която покойният Радой Ралин бил казал „Моят син се удави в една капка”.
Ами предложението му за новите генералски звания, за пагона на маршала на батальонна бойна група (голяма петолъчна звезда, на фона на кръстосани пистолет, автомат, щик, сапьорна лопатка, очила за нощно виждане, фенерче, свещ, индивидуален превързочен пакет, самобръсначка „Мадарска кошута”, изолиращ противогаз, филтриращ противогаз, маска за предпазване на дихателните пътища при работа с ацетон, бояджийска четка, брезентова мешка с прашки, каска от жълто тенеке, обувки-кубинки, радиоприемник „Геолог”, алуминиева лъжица, четири шушулки зелен боб и седмичен комплект памперси). Кой ще си изкриви душата да не признае, че натам отиват работите, дори вече „групата” си я имаме сертифицирана.
Завиждайте, завистници, но не се гаси туй, що не гасне! Човекът хубаво го е написал, а аз ще го възпея проектно и лап парата, ох, бабачко-о-о!
Бай ЯНКО

P.S.
За хилавото пиле „Комодор” ще изокам отделно, има да видите! А Янчо е написал в своите „Басни” още отколе: „Всичко това се показваше на живо по телевизиите, за да ги видят и чуят „не гении, таланти, протестанти”, а Народът. Някога, през един Септември, поетът беше писал за Него с възторг, но това време май мина. А все същите „оратори, агитатори, фабриканти, въздухоплаватели, педанти, писатели, генерали, съдържатели на локали” тръпнат в предизборна треска, като каква вълна може да се вдигне този път и кого ще помете - дано да не сме ние, че толкова пари се пръснаха за заобикаляне на вратичките в полето, къде ще му излезе краят!”