НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОЕЗИЯТА В ДРЕВНИТЕ НАДПИСИ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРСКО
КРАЙБРЕЖИЕ

Почти е невъзможно ние, хората от прозаичния XX в., да се въплътим в кожата на древните отпреди 2600 години, когато поезията и прозата са били единно цяло. Тогава морето и сушата, реките и дърветата … цялата природа е била идентична с олимпийските богове и богини, с нимфите, сирените и т. н. Тогава самият Небесен свод с всичките си светила, без да е Миланската скала или Метрополитен опера, бил възприеман като музика. Епосът бил едновременно слово и песен, а първите натурфилософи изразявали мислите си и в мерена реч. Философия, наука, поезия, история още не били диференцирани, личността още била едно цяло със съответното си племе, скуката и отчуждението, омерзението от свръх развитата цивилизация все още били далеч зад хоризонта на необозримото бъдеще, в което ние имаме участта да съществуваме.
Но дори и да не можем да реставрираме първичната си чувствителност на човеци, когато се докоснем до един древен паметник, тялото и духът ни потръпват и в съзнанието ни проблясва първичната пламенна искра, оцеляла неизвестно как в пепелта на изминалите столетия. И в най-голяма степен това се получава, когато съответният паметник съдържа слова - слова, подредени в мерена реч. Такива „експонати” по нашето Черноморско крайбрежие наспорил Бог и древната цивилизация. Повече от 2000 години преди в прехвалената днес Европа Шекспировият Бърнамски лес да „тръгне” за главите на безхарактерния Макбет и зловещата му Лейди, по Западното Черноморско крайбрежие са се родили епиграми, изрязани в камъка само няколко десетилетия след записването на Омировите „Илиада” и „Одисея”. Техният хекзаметър чувствително се е отразил върху тях.
Първата стихотворна творба датира от самото начало на V в. пр. Хр: …

Пълният текст на статията на проф. д.и.н. Иван КАРАЙОТОВ можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”
Надгробен релеф на Дейнес, син на Анаксандър
Надгробният релеф на Юлия от град Ахелой.
Епитафията на Сатюрос, син на Херагорас от Китен