НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ ЗА АТАКАТА СРЕЩУ
ТУРСКИЯ КРАЙЦЕР „ХАМИДИЕ”

Прочетено във в. „Военни известия” от м. март 1914 г.

Необходимо въведение от главния редактор на „Морски вестник”:

Честването на 100-годишнината от Балканската война (1912 - 1913 г.) бе причината в „Морски вестник” да се появят различни като жанр публикации, като по разбираеми причини най-популярната причина е победоносната атака на отряда български торпедоносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския крайцер „Хамидие”. След публикацията на нашия редовен читател, автор и приятел инж. Иван Алексиев: 10 декември 2012 г. Има ли въпросителни около атаката на „Дръзки” срещу „Хамидие” стана малка дискусия:
14 януари 2013 г. Отговори с въпросителни;
21 януари 2013 г. Влачен ли е „Хамидие” след  атаката  на „Дръзки”;
23 януари 2013 г. Реплика с уважение;
25 януари 2013 г. Атаката на „Хамидие” от българските торпильори;
27 януари 2013 г. О, минало незабравимо! (Отново за „Хамидие” и др.);
29 януари 2013 г. Фотофактът за „Хамидие” навърши сто години
Без да правим какъвто и да е намек за приключването на дебатите и за изчерпването на темата, сега предлагаме на читателите ни още една важна и интересна публикация. Неин автор е лейтенант (дн. капитан-лейтенант) Кирил Минков, който по време на атаката е помощник-командир на торпедоносеца „Дръзки” и произвежда торпедния изстрел, с който е постигната първата българска морска победа. Разбира се, този успех не би бил възможен без смелата и рискована маневра, осъществена от командира на торпедоносеца мичман І ранг Георги Купов. Можем само да си представим какво са изпитали двамата в момента, когато е дадена заповед за торпеден изстрел, а трансмисията на торпедните апарати прави засечка. С бързи действия трансмисията е въведена в строя, но тези секунди със сигурност им са се сторили цяла вечност...
Публикацията на лейтенант Кирил Минков има интересна история. Тя е предизвикан отговор на някои публикации в руския печат след атаката срещу „Хамидие”. Самият той - руски възпитаник, реагира на неточностите и изопаченията, като пише писмо до редакцията на най-авторитетното руско военноморско издание - сп. „Морской сборник”. Списанието публикува писмото още в първия си брой за 1913 г. (на практика - в първия възможен брой) под заглавието „Взрыв в ночь на 8-ое ноября 1912 года турецкого крейсера „Гамидие” (Из письма болгарского офицера)”. Година по-късно лейтенант Минков подготвя вариант на статията за „Военни известия”.
За живота и делото на капитан-лейтенант Кирил Цветков Минков (роден на 29 април 1888 г. във Видин) ще говорим тепърва по повод 125-та годишнина от неговото рождение. Този достоен българин загива при миночистене по време на Първата световна война на 26 септември 1916 г. в Батовския залив. Морето става негов гроб, а по-късно, последователно три български военни кораба носят неговото име.
Във връзка със 125-та годишнина от рождението на капитан-лейтенант Минков членовете на Сдружението „Клуб миноносец „Дръзки” имат интересни идеи и инициативи, за които ще ви разкажем по-нататък. Първата организирахме заедно - популяризацията на тази статия на нашия флотски офицер. Нашият приятел Христо Станев от „Клуб миноносец „Дръзки” набра текста на статията със стария правопис за по-голяма автентичност, за което му благодарим.
Тук е мястото да изкажа още веднъж и благодарност към приятеля на „Морски вестник” проф. дин Тодор Петров от Военна академия „Георги Ст. Раковски”, който ни изпрати копия от подлистниците на „Военни известия” от течението на изданието, съхранявано във Военноисторическата библиотека в София.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Пълният текст на публикацията от лейтенант К. Минков „Атакуването на 8-и ноемврий 1912 г. турския крейсер „Хамидие” от нашит? миноносци: „Летящи”, „Смeли”, „Строги” и „Дръзки” (в PDF - формат) можете да прочетете тук.